test

Jedva čekam da sve ovo završi pa da opet budemo partizani i ustaše

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Žarko Bašić/Pixsell
Ova pandemija je, osim što je bespovratno oduzela više od deset tisuća života u Hrvatskoj, prije gotovo dvije godine oduzela i sve ono što nas je krasilo fetivim Hrvatima.

 Oduzela nam je pravo na političko i svako drugo beskompromisno etiketiranje. Preko noći su nestali mrzitelji svega Hrvatskoga, oni koji su spremni, ali i oni koji nisu za dom spremni. Zoran Milanović više nije Milanče. Plenkovićeva mama više nije vojna lekarka. Velika crna HOS-ova zastava u vukovarskoj povorci prošla je gotovo pa bez ikakvog komentara. Popovi lijepo pričaju o homoseksualcima. Bujanec je prije pandemije ograničavao ljudske slobode, hodao za oduzimanje prava ženama, a danas se bori za prava, i žena, i muškaraca. Hasanbegović se žvali s muškarcima, do jučer je bio na prvoj crti bojišnice protiv prava homoseksualaca.  

Ako ste zaboravili, do početka pandemije u kineskom Wuhanu u Hrvatskoj smo na ulicama imali prosvjetne radnike, koji su zbog svojih prava držali djecu u kući bez nastave. Nakon što su se izborili za svoja prava, taman je i korona izborila svoja prava i poslala, i djecu, i roditelje, i profesore u zajednički suživot unutar četiri zida. U prvom valu smo Alemki i Viliju pjevali Moju Domovinu s balkona, a u ovom zadnjem valu čiketamo po njima kao da su Samantha Jones iz Seks i grad na Bliskom istoku. 

Ima svega... Korone, testova, cijepljenja, ali izostala je konzistentnost. U pretpandemijsko vrijeme dobro  si znao tko voli Tita, a tko Antu i Bog te veselio. Sve je bilo jednostavnije, nevinije. Nitko nije mogao umrijeti zato što se vama sviđao više NK Dubrovnik od NK GOŠK-a, Hajduk od Dinama, Savka više od Tuđmana. Nikome se nije familija zarazila zato što je netko slušao Marka Perkovića Thompsona, nitko nije izdahnuo na respiratoru zato što je netko popravio zub u Trebinju.

Igranje  ustaša i partizana, indijanaca i kauboja, policajaca i lopova bila  je društvena igra, ali je bila koliko – toliko bezopasna. Ova današnja pojava vaksera, maskera, antivaksera, ravnozemljaša, čipaša i antitestiraša definitivno nije društvena igra, nego igra s ljudskim životima. Pravo da se čovjek ne cijepi protiv korona virusa je zakonsko pravo sve dok se taj zakon ne izmijeni, ali je isto i uloga zakonodavca da napravi sve sukladno zakonu da se epidemija ne širi brzinom u kojoj će nam prije nas ostalih zdravstvo izdahnuti s obzirom na to da je već odavno na aparatima.

Možda je dio ekipe s prosvjeda smetnuo s uma,  ali cijepljenje djece u Hrvatskoj je već sad  obvezno, i to protiv bolesti koje su davno iskorijenjene. Da dijete ne možete poslati u vrtić u Zakon je ugradio prije dvadesetak godina jedan ministar iz Dubrovnika, a dok i tada, i sada djecu bodemo cjepivima koja također imaju nuspojave, samo zato da bismo dobili pravo na boravak u vrtićima, onda valjda ne bi trebao biti problem ni obvezno cijepljenje cijelog stanovništva? Ili su nam djeca manje bitna od nas samih?

Ljudska sloboda nije ubiti drugoga svojim nenošenjem maske, nonšalantnim prenošenjem zaraze jer eto 'neće oni ubrizgavati u mene otrove' ili  'Alemka cijepi si mamu'. Jasno je svakako da postoje ljudi kojima povijest bolesti nije na ruku za bilo koje cjepivo i to je razumljivo, i budala 

bi bio svatko tko bi rekao drugačije. I cijepljeni, i necijepljeni umiru, omjeri su abnormalno visoki u korist necijepljenih. 

Ono što je bezazleno jest testiranje. Ne postoji u svijetu zabilježen slučaj da je netko od testiranja na covid izdahnuo.

Ljudska sloboda nije necijepljen ležati na respiratoru, zauzimati bolničke resurse cijepljenima. To što cijepljeni ne može doći na onkologiju ili napraviti bilo kakvu drugu pretragu jer mu je neodgovorni građanin sklon teorijama zavjere zauzeo mjesto je puno opasnije od dijeljenja na likove iz Drugog svjetskog rata. 

Država koja bi trebala kroz trodiobu vlasti osigurati provođenje i funkcioniranje zakona se baš i nije istaknula. Ilegalni mediji, bez registracije, uredništva i bilo kakve zakonske osnove za postojanje izmišljaju vijesti kojima zbunjuju ionako zbunjeno stanovništvo raznoraznim lažima. Motiv im je naravno novac, svaka posjeta tim bolesnim vijestima je zarada od reklama, a što je vijest bombastičnija to je i posjeta, a tako i zarada veća. Država na takve ne reagira, a očito je da ne zna niti kako sankcionirati one koji se odupiru preporukama i vapajima liječnika sve dok i sami ne zatraže pomoć, one kojima je do dolaska na covid odjel glavni doktor Google i raznorazni šamani po društvenim mrežama. 

Svi ratovi se kad tad završe osim onog našeg Drugog svjetskog rata koji se samo privremeno obustavio do okončanja pandemije. Jedva čekam da me prijatelj, umjesto da me pita jesam li se cijepio, ljubazno pozdravi sa 'Đe si partizančino?' A ja ću mu odgovoriti 'Evo me ustašo, kako tvoji doma?'

Popularni Članci