test

Holivudska zvijezda je lagala: Fantomski klub s rasističkim obilježjima u Dubrovniku ne postoji

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Definicija istine puno se mijenjala kroz povijest, ali je baza uglavnom ostala ista. Istinito je ono što odgovara zbilji. Ako ne odgovara zbilji, onda je laž.

Tako je istina da je Dubrovnik poznata turistička destinacija. Istina je i kako je posjećuju posjetitelji iz cijelog svijeta, neovisno o nacionalnoj, etničkoj, rasnoj ili vjerskoj pripadnosti. Istina je da su ga prije dvije godine posjetile i slavne holivudske zvijezde Jessica Alba i Gabrielle Union kako bi promovirale svoju novu seriju L.A.'s Finest. Sve to odgovara zbilji. No, ono što ne odgovara zbilji jest izjava Gabrielle Union o tome kako je u Dubrovniku posjetila noćni klub koji je vrvio rasističkim simbolima gdje su njoj i njenim prijateljima zaprijetili neonacisti. Naprosto, jer takav klub u Dubrovniku ne postoji. Ako njena izjava ne odgovara zbilji, onda nije istinita. A ako nije istinita, onda je Union izrekla laž.

Svi koji žive u Dubrovniku vrlo dobro znaju kako u gradu postoji jedan jedini noćni klub u punom smislu te riječi, a to je Culture club Revelin. Svi oni koji su ikada posjetili Culture club Revelin vrlo dobro znaju kako je smješten unutar stoljetnih zidina na kojima nisu ispisani nikakvi naci grafiti niti išta slično. I sam klub, kojeg su rado posjećivale svjetske zvijezde, od Maradone do Naomi Campbell, redovito visoko kotira na ljestvicama najboljih u svijetu, a najrelevantniju svjetsku listu za clubbing i elektronsku glazbu svake godine izdaje specijalizirani britanski časopis DJ MAG. Prestiž je uopće se naći na jednoj takvog listi. Na top ljestvici od 100 klubova, Revelin je ove godine zauzeo visoko 26. mjesto, a prije toga i mjesto više. Oni koji nisu posjetili Revelin, znat će kako niti jedan takav časopis ne bi sebi dozvolio luksuz da u natjecanje uopće uvrsti klubove koji promiču neonacističke ili rasističke ideje.

Uz Revelin kao jedini klub u gradu, Dubrovčani i posjetitelji su 2019. mogli još izlaziti u Level na 'Vojnoviću', u Skybar na Pilama ili u narodnjački klub Bombonera u Gružu. Nijedan od njih ne vrvi rasističkim niti nekim drugim spornim znakovljem, a s druge strane to nisu mjesta ni krugovi u kojima se kreću holivudske zvijezde poput Gabrielle Union i njene kolegice Jessice Albe.

U pojedinim medijima se spominje kako je Gabrielle zapravo govorila o gay baru, no ni takvo što, nažalost, u Dubrovniku ne postoji. 

Dakle, Gabrielle Union je očito iznijela laž jer kluba odnosno bara kakvog ona opisuje u Dubrovniku nema, niti ga je bilo 2019. godine. Sada samo ostaje pitanje je li to napravila svjesno ili nenamjerno. Možda je Gabrielle zaista ušla u neki noćni klub u kojem je doživjela neugodnosti, no on onda nije mogao biti u Dubrovniku. Ostaje vjerovati da je došlo do nesporazuma i da je Gabrielle neki drugi grad zamijenila s Dubrovnikom, jer puno ružnija varijanta bi bila da je holivudska zvijezda iznijela laži u javnom prostoru namjerno, primjerice kako bi podigla prašinu u cilju bolje promocije svojih memoara u kojima je navodni incident i iznijela.

To su laži jer zbilja u Dubrovniku izgleda bitno drugačije od onoga kako je zvijezda opisuje. Osim što tu ne postoje klubovi koji vrve rasističkim obilježjima, svakodnevno ga posjećuju brojni gosti, uključujući i one koji pripadaju crnoj rasi i sasvim su uobičajena pojava na dubrovačkim ulicama. Baš kao što to i treba biti. Tu uče o zanimljivim povijesnim činjenicama, pa i onoj dobro poznatoj, kako je Dubrovačka Republika te davne 1416. godine zabranila trgovinu robljem, prva u svijetu i usprkos tome što su njene glavne gospodarske grane tada bile pomorstvo i trgovina. Svi ti gosti uglavnom i verbalno i putem društvenih mreža dijele svoje dojmove s oduševljenjem, jednako kao što je oduševljenje dijelila i sama Gabrielle Union za vrijeme svog posjeta u Dubrovniku. Ona je tada kao veliki fan 'Game of Thronesa' podijelila s javnošću oduševljenje Gradom, jednako kao što je na svom Instagram profilu tada objavljivala fotografije Dubrovnika gdje se nikako nije mogla prestati diviti pogledu kojeg ima s tarace hotela. U međuvremenu je nekako promijenila mišljenje jer joj se navodno dogodio napad u fantomskom rasističkom noćnom klubu koji u Dubrovniku ne postoji.

Gabrielle Union je time nanijela ogromnu štetu Dubrovniku jer su njenu neistinitu izjavu prenijeli vodeći svjetski mediji, uključujući i prestižni The People. Za vrijeme svog posjeta gradu prije dvije godine, Union je istaknula kako neće imati puno vremena za razgledanje dubrovačke povijesne i kulturne baštine te prirodnih ljepota, no ono što je površno vidjela je oduševilo. Možda će imati više vremena drugom prilikom, kad će uživati u Gradu, baš kao i svi ostali gosti koje nitko ne napada zbog boje kože. Vjerujući, naravno, kako je njena izjava tek nesporazum, a ne namjerno smišljena laž.

Popularni Članci