test

Grijeh struktura

Autor: Vjera Šuman
Odahnuli smo. Strah se pokazao bezrazložnim. Zoki je posjetio Papu i sve je prošlo mirno i dostojanstveno. Bio je tih, pristojan i sjedio je pred Svetim ocem smjerno, čak je malo zablesirao kao prvašić.

Nitko nije nosio masku, ali Papa je jasno dao na znanje da u Vatikanu nema mjesta za necijepljenje, pa su zbog nepoštivanja pravila o cijepljenju neki morali napustiti posao u Papinoj počasnoj gardi.  Ovo drugo, pristojno lice našeg predsjednika potrajalo je sve do izlaska iz svetih odaja. Onda se na putu do Trga sv. Petra 'skulirao' kako bi pred novinare izašao stari, dobro znani svadljivi Zoki i odmah je sasuo nekoliko uvreda na ministre i ostale  pa smo  odahnuli. Jer zamislite užasa da ga je taj boravak u Vatikanu trajno promijenio i da odjednom dobijemo pristojnog, tolerantnog  predsjednika koji vrlo promišljeno važe svaku svoju javno izgovorenu riječ. Užas!  No, srećom nije pa je sad opet sve u redu s našim Zokijem. Trenutno je našao novi način kako pakostiti Plenkiju pa je u fazi ljubavi prema svim necijepljenima s posebnim naglaskom na podršku priopćenju koje je nakon dugotrajnog vijećanja iznjedrila HBK-a. 

Priopćenje koje su poslali svi redom uredno cijepljeni biskupi iz HBK u dvije riječi najjednostavnije je opisati kao 'grijeh struktura'. Kako drugačije objasniti da Bozanić, koji je prvo cjepivo primio kad i saborski zastupnici, dok su obični smrtnici iščekivali dolazak veće količine cjepiva u Hrvatsku kako bi i oni mogli zavrnuti rukav. Sad je već zaštićen i trećom dozom jednako kao i ostali njegovi kolege iz HBK, pa običnom puku poručuje nek ne daju da im netko dira slobodu i pravo na necijepljenje čime  povlađuje svim sudionicima prosvjeda protiv cijepljenja, potvrđujući im da je njihov strah opravdan. Pritom uredno prešućujući kako su sami svi redom cijepljeni jer bi  time možda nekoga, ne daj bože uvjerili da je cijepljenje sasvim OK, što ne žele. Koga briga za običan puk. Naravno da je osobna odluka cijepiti se ili ne, ali nije ne nositi maske, ne držati razmak i ne poštivati pravila koja vrijede u vrijeme širenja pandemije. Točnije, svojim činjenjem ili nečinjenjem ugroziti druge.  Ali, politički je oportuno podržati prosvjednike i to je jasna i licemjerna kalkulacija Bozanića i društva. Jedino se naš biskup mons. Uzinić odmah ogradio od takve zajedničke izjave HBK. Moglo bi biti da im prilično ide na živce, ali čini se da ga to previše ne benda.

Grijeh struktura u politici i Pravosuđu, po svemu čemu svakodnevno svjedočimo, nije grijeh dostojan  bilo kakve kazne, poglavito ne, ne daj Bože ostavke. U tom điru i  vesela ekipa na čelu DORH-a i USKOK-a može mirno raditi što ih je volja, javno lagati, brljaviti optužnice, teatralno hapsiti kako bi zamazali oči javnosti koju prezirno gledaju sa svojih zaštićenih visina. Zato ih ni najmanje ne brinu posljedice njihovog nemara, nerada, nesposobnosti, podilaženja politici i brutalnog šamaranja zdravog razuma. Plenki se 'ne bi štel' miješat' jer je Odvjetništvo 'neovisno' pa lakrdiju hrvatskog Pravosuđa i politike pratimo godinama kao sapunicu u kojoj je trenutno kulminacija jer se saznalo da brat nije brat nego sestra, a sestra je žena brata i  snaha stricu dok tetka spava s dundovim bratom. I zato nema brige, svi su dobro i veselo kao i uvijek. Svi oni koji podmićuju ili su podmićeni, oni koji varaju i kradu mirno spavaju i dalje. Ovdje u Zagrebu trenutno je najveći hit kupovina Covid potvrda. Za petsto eura dobiješ je uredno preko portala e-građani. Ekipa se snalazi bez greške. Neće valjda strahovati od DORH-a, USKOK-a i sličnih institucija. U opasnosti su jedino babe koje prodaju sir i jaja na tržnici ili tursku torbu. E, nećeš, razbojniče! Odmah s njom u Remetinec. Mirno spavajte, možete i na bolovanje ako se ne želite ni cijepiti, ni testirati kako  preporučuje sindikat od policije. Najvažnije je da naše institucije rade svoj posao. Je li tako? Tako je. Eto vas. 

Popularni Članci