test

Fajzersko

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Novinar Dubrovačkog dnevnika nudi rješenje za koronakrizu

Naravno da znate onaj vic – ratovali partizani i Nijemci, došao šumar i poćer'o ih. U ovom (anti)vakserskom ratu kojem svjedočimo skoro pune dvije godine nasušno nam treba šumar koji će okončati sukob i poćerati koronu s medijskih stupaca. Nakon dugo mozganja mislim da sam pronašao rješenje. Zove se fajzersko. Lijepo na našu bruto plaću, gdje svaki mjesec izdvajamo za zdravstveno i mirovinsko, dodamo i fajzersko, i napokon će farmaceuti biti siti, a normala na okupu. Svaki mjesec od plaće izdvojimo 10-15 eura kako bi Fajzer i slična ekipica nastavili primati milijarde i vratimo se našoj staroj, dobroj normali.

Nemojte me krivo razumjeti. Ja stvarno skidam kapu farmaceutskim kompanijama što pomiču dosege znanosti, smatram da je mRNA cjepivo dobar korak na tom putu, ali što se tiče epidemije koronavirusa, dosezi cjepiva mogu se sažeti u jednu rečenicu – ono štiti jedino dio starije populacije od težih simptoma. To je manje-više sve, iako nije ni to malo, dapače. Zbog čega onda posljednjih tjedana kreće agresivna kampanja cijepljenja djece, populacije gdje su teška oboljenja i smrtni ishodi rijetki kao jeftini proizvodi u ljekarnama? Naravno, to se radi jedino i isključivo zbog profita farmaceutskih kompanija. Čak više ni ne mogu kazati da se djeca cijepe zbog kolektivnog imuniteta, jer ovo cjepivo uopće ne štiti od zaraze. Cijepljeni, baš kao i necijepljeni, prenose bolest kao da su tigrasti komarci.

O koronavirusu se i dalje jako malo zna. Sada se pojavio taj omikron. Prve analize iz Južne Afrike govore da su simptomi bolesti slabiji nego kod delta soja. Treba to zasad uzeti s malom rezervom, jer je njima sada tamo ljeto, a općenito su afričke nacije puno mlađe od europskih, a možda je zaista riječ o benignijoj sorti. Kako god, treba pričekati i vidjeti koliko je omikron opasan za – treba to naglasiti – ipak starije osobe. No, nije omikron dobrano ni sletio na europske aerodrome, a već brojni znanstvenici sa stopostotnom sigurnošću govore kako booster doza puno pomaže. Znači isti znanstvenik govori da trebamo pričekati, pa tek onda zaključiti kakav će biti omikron, a u isto vrijeme objašnjava kako treća doza odlično štiti. Moj znanstveniče, na temelju čega donosiš naučne konkluzije, kada se treba čekati, pa tek onda zaključiti što sve izvodi omikron? Ali nažalost, odavno ova priča nema veze sa znanošću, nego isključivo s profitom.

Nije li ludilo da će ovogodišnji Božić u Europi u lockdownu provesti najrazvijenije i najcijepljenije zemlje? Njemačka, Austrija, Nizozemska, Britanija, Danska, države gdje se cijepio veliki broj građana, a sada za nagradu dobivaju stroge mjere za blagdane. Pa nije li sam taj čin priznanje da cjepivo nije opravdalo očekivanja? Naravno da nije, ali umjesto da se to sve skupa propitkuje i kritizira, priča i dalje nastavlja istim smjerom – ovoga puta prema trećoj dozi. Znači, vidjeli smo da se uvode mjere, jer dvije doze uopće ne sprječavaju širenje, pa se nakon svega savjetuje - booster doza? Dobro, istina je da se razni virusi drugačije ponašaju. Protiv nekih stekneš imunitet za cijeli život, a drugi, poput, gripe, iznova se vraćaju. Možda ta booster doza i ima smisla – opet ponavljam – za starije osobe, ali da znanstvenici skupa s političarima čitavoj populaciju, baš kao Grinch, kradu Božić da bi ih tako natjerali na (dodatno) cijepljenje, to je doslovno napad na slobodu i prava pojedinca.

Ovaj naš Treći kamenčić od sunca na kojemu provodimo život, nažalost, od samog postanka pun je gadnih boleština, a korona je samo jedna u nizu. Da bi čovjek ostao koliko toliko zdrav i imao kvalitetan život mora slijediti isti onaj recept kojeg nas je davno naučio Dida Toni – kvalitetna prehrana, vježbanje, dobar san, izbjegavanje stresa i alkohola… Lijek za sve bolesti je isti, ali čak i da se držite svega ovoga navedenog, ni to nije jamac da ćete živjeti duže od narkomana Dražena iz ulaza do vašeg, jer u čitavu ovu jednadžbu, treba dodati i genetiku. Na kraju krajeva, kako god živjeli, na kraju ćete svejedno umrijeti, nitko se na ovom planetu nije domogao besmrtnosti (ajde dobro, nitko osim Diega Armanda Maradone) – ljudi, jebiga, žive da bi umrli. Zdravlje zato treba biti osobna briga pojedinca, njegova odgovornost. Sada će dio vas čitatelja reći da korona ne može biti pojedinačna odgovornost, jer se necijepljenjem pritišće zdravstveni sustav, ali to je isto kao da ja kažem da onaj debeli pušač lomi medicinsko ljudstvo. Dođe debeli u bolnicu, i ako ne može napraviti 15 sklekova, ne liječimo ga, razumijete?

Naravno da ne razumijete, jer da itko išta ovdje shvaća, davno bismo doveli šumara i nastavili s našim dobrim, starim životima. Ali izgleda da je brojnoj populaciji važnije živjeti 100 loših godina, nego 50 dobrih, iako će na kraju svejedno postati prah i pepeo. Podsjeća to na onu ekipa drogiranih partijanera. Čitavu noć su šmrkali, pili i pušili, a ujutro bez minute spavanja otišli na tržnicu i pitali babu Maru je li prska jabuke?

Dragi sugrađani i sugrađanke, cijepiše i antivakseri, partizani, ustaše, šumari - sretan vam Božić i Nova Godina -  ili kako se to kaže na fajzerskom - Merry crisis and happy new fear!

Popularni Članci