test

Arsenu Bauku bi kokoši šepale u dvorištu, jer kuha samo jedan batak!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Krenula je prodaja državnih obveznica s prinosom koji daleko nadilazi trenutno stanje kamata u bankama. Nema sumnje kako je svima onima koji u banci drže štednju ili imaju višak novca, to dobra prilika za neki pristojan prinos. Posebno za stariju populaciju koja nije sklona rizičnijim ulaganjima. 

Kako su naši umirovljenici puni para, za očekivati je njihovo korištenje ove sjajne prilike u velikom broju. Sve logično za zemlju koja je, prema Plenkiju, među petnaest najrazvijenijih u Europi(?!) E sad, nije ništa čudno što je ministar Butković, nakon provedenog glasanja u svome domaćinstvu, odlučio kako neće ulagati u obveznice jer su zaključili kako im trenutno to nije prioritet. Njegovu izjavu ne treba, posve krivo, smatrati signalom kako ne vjeruje vlastitoj vladi, nego kao signal kako za njega ima i boljih ulaganja. Što i sami znamo, tko bliži vlasti lakše mu se prilijevaju prilike. Poznato? Ipak minimalna potpora vlastitoj vladi bila bi barem upis nekog simboličnog iznosa svakog člana ove vlade. To je, ako ništa drugo, posao dobrog ili lošeg PR-a. Ovaj je odrađen traljavo. Kao da je sam ministar Filipović, ili ne daj Bože, Beroš, zadužen za PR.

Bauk je ipak pravi pokazatelj kako pošteno i pametno čuvati i ploditi šolde

U međuvremenu, cijela nacija sa zanimanjem čeka odluku jedne druge osobe, za koju svi u zemlji znaju - kako bi se u nas reklo - 'taj zna s parama'. Arsen Bauk, tko drugi? On je taj koji zna štedjeti, on je taj koji najmanje tri puta prevrne svaku kunu, pardon, euro, prije nego, je li, ne potroši. Njemu bi kokoši šepale u dvorištu jer kuha samo jedan batak. I uvijek na kraju pametno odluči spremiti pare u špag. Baš zato svi pitaju Bauka hoće li kupiti obveznice što ga jadnog dovodi u jako nezgodnu situaciju. Njegovi u stranci obveznice su već proglasili Plenkijevim promašajem. Jadan Bauk, nije mu ovo laka situacija, zbog čega je mudro odlučio kako neće svoju odluku podijeliti s javnošću jer je to posve privatna stvar. Hehe, odma' nam je svima jasno kako je prvi požurio u banku kupiti obveznice, ali ipak nije takva 'mona' kao drugi, da laže direktno u facu javnosti. Zato mudro šuti i u sebi već zbraja koliko će mu se štednja povećati za dvije godine. Ma što god o tome rekli njegovi iz stranke, Bauk je ipak pravi pokazatelj kako pošteno i pametno čuvati i ploditi šolde. Posebno ako ti stranka ne pomaže 'ploditi' jer nije na vlasti.

Umirovljenici  i dalje namjerno žive, iz čiste zloće, kako bi ispraznili državnu blagajnu 

Za to vrijeme, u ovoj našoj, toliko silno razvijenoj zemlji, najavljen je rast mirovina nešto preko 5 posto. Sve to zbog inflacije i usklađivanja s prosječnim plaćama. Nominalno je inflacija gotovo 15 posto, dok je realno ono što svi osjećamo u svojim takuinima, premašilo 20 posto. Ali umirovljenici se ne daju, koliko god male mirovine imali, oni i dalje namjerno žive, usprkos svim očekivanjima vladinih i ostalih ekonomskih analitičara. Iz čiste zloće, baš svima njima u inat, samo kako bi ispraznili državnu blagajnu. Ipak, dobra je vijest tih 5 posto jer će se prosječne mirovine sretnicima uvećati za punih 20 eura. Velik je to novac i treba dobro razmisliti kako ga pametno trošiti. Vlada je velikodušna pa će ostatak od 10 posto do nominalnog inflatornog rasta, namirit davanjem slobodnih dana svim našim umirovljenicima. 

Novi usredotočeni Zoki, posljedica je čitanja Marulićeve Judite

Nakon dvadesetak dana oglasio nam se i predsjednik. U pravilu kad mu se mrcu pokvari rejting, uvijek uzima znakovitu pauzu od gomile laprdanja, čemu je, Bože moj, po svojoj prirodi sklon i ne može se kontrolirati. I sam je ponekad možda svjestan koliko mu dobro čini kad se na neko vrijeme ostavi javnog govora. Bio je to jedan novi predsjednik, koncentriran, koji potpuno kontrolira svoj tijek misli. Svoje stavove, sviđali nam se ili ne, jasno je i smisleno obrazložio. Kažem vam, nije to bio naš Zoki. Jest sličio Zokiju, čak i misli sve ono što je mislio i Zoki, ali opet nije to zvučalo kao Zoki. Ako ga nije otelo i zamijenilo, onda je taj novi usredotočeni Zoki, posljedica čitanja Marulićeve Judite. Što drugo? Prema vlastitom priznanju upravo čita Juditu i uspoređuje taj starohrvatski s današnjim standardnim hrvatskim jezikom(!?) To Zoki! Samo nastavi s Juditom. Tek na samom kraju su mu kočnice malo popustile pa je objasnio novinarima kakva pitanja moraju postavljati i što je pametno a što je glupo. Logično. Ali to što je sličilo na starog Zokija dogodilo se tek nakon desetak minuta suvislog i smirenog odgovaranja na pitanja. Jesu li ga malo smantrala pitanja o tome zašto ima više savjetnika od Kolinde, iako je obećao suprotno, manje je važno! Ne vidim zašto bi u tako razvijenoj zemlji poput naše, broj savjetnika uopće bio neki problem. Nema veze, ne može baš toliko vremena biti, je li, koncentriran. Eto vas.

Popularni Članci