Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije 'Zapadni Balkan, lokalne vlasti u EU integracijama i Berlinski proces'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije „Zapadni Balkan, lokalne vlasti u EU integracijama i Berlinski proces“ koja se održava u organizaciji Europskog udruženja za lokalnu demokraciju (ALDA). 

Rasprave se vode o ulozi lokalnih vlasti u procesima EU integracija, mogućnostima njihovog aktivnijeg sudjelovanja u Berlinskom procesu, regionalnoj suradnji kao i napretku dijaloga sa lokalnim dionicima uključenim u donošenje odluka u cilju doprinosa integracijama kroz njihove pozicije i kapacitete kojima raspolažu.

Župan Dobroslavić u svom izlaganju naglasio je važnost odluke o početku pregovora o pristupanju EU za Albaniju i Sjevernu Makedoniju koja se dogodila za vrijeme hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a. Kao opunomoćeni predstavnik Europskog odbora regija župan Dobroslavić govorio je o aktivnostima Europskog odbora regija na Zapadnom Balkanu kroz rad zajedničkih savjetodavnih odbora i radnih grupa za pojedine države s ovih prostora te prioritete njihovog rada u cilju unaprjeđenja lokalne demokracije, dobrog upravljanja, vladavine prava, ljudskih prava, lokalnog ekonomskog razvoja, demografske, socijalne izazove te prekograničnu suradnju.

Također spomenuo je negativne primjere poput neodržavanja lokalnih izbora već 11 godina u Mostaru, te pozdravio nedavni sporazum dviju vodećih stranaka u tom gradu u cilju rješavanja problema izbora. Na kraju izlaganja predstavio je nacrt mišljenja „Izazovi lokalnoj demokraciji na Zapadnom Balkanu“ na kojem radi kao izvjestitelj Odbora regija.

Europsko udruženje za lokalnu demokraciju (ALDA), osnovano je 1999. godine na inicijativu Vijeća Europe  radi koordinacije i podrške mreži lokalnih demokratskih agencija koje su samoodržive lokalno registrirane nevladine organizacije koje djeluju kao promotori dobre uprave i lokalne samouprave. Danas je ALDA ključni dionik na području lokalne demokracije, aktivnog građanstva i suradnje lokalnih vlasti i civilnog društva na području Europe kao i zemljama susjedstva.

Popularni Članci