ZL DUBROVNIK NEĆE ZAPOSLITI 150 SEZONACA Luetić: Sad pod svaku cijenu moramo zadržati stalno zaposlene

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Kao što se moglo i očekivati, dubrovačka Zračna luka neće zapošljavati sezonske radnike, odnosno sezoncima neće produljiti radni odnos

Podsjetimo, ZL Dubrovnik ne radi od 19. ožujka uslijed epidemiološke krize izazvane koronavirusom. Direktor Zračne luke Frano Luetić uputio je zaposlenicima dopis, u kojem ih je o istome obavijestio.

"Najteža mjera koju je nužno provesti je racionalizacija broja i troškova osoba. Nažalost, nećemo biti u mogućnosti produljiti radni odnos našim radnicima zaposlenim na određeno vrijeme koji su trebali nastaviti radni odnos u travnju niti primiti u radni odnos osobe koje su trebale započeti s radom u travnju ove godine. Također, pokrenuli smo postupak utvrđivanja kolektivnog viška zaposlenih osoba koji su zasnovali radni odnos u veljači ili ožujku ove godine, te im ugovori o radu istječu u listopadu, studenom ili prosincu ove godine. Navedeni postupak provest će se sukladno važećim zakonskim odredbama u suradnji s javnim tijelima i savjetovanju s našim Radničkim vijećem. " - napisao je Luetić.

Inače, takvih koji se u ovom dopisu spominje je oko 150 radnika. Povodom ove odluke smo nazvali Frana Luetića .

- Teško je tu dodati nešto na to što piše. Nema prometa, zatvoreni smo i nema potreba za zapošljavanjem sezonaca što nam je jako žao.  - kazao je Luetić.

- Nastojat ćemo po svaku cijenu zadržati naše stalno zaposlene, a sezonce jednom kad ova kriza prođe vratiti na posao. Do tada im pomoći na neki način. - rekao je on.

Na pitanje na koji način, Luetić je odgovorio "kako će se donijeti mjere u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje".

Što se tiče dopisa, Luetić je napisao i kako ZL Dubrovnik u ožujku bilježi pad od 70 posto prometa, u travnju će on iznositi 100 posto, a u svibnju se očekuje pad prometa od 50-55 posto.

"Daljnji nastavak prometa neizvjestan  jer nam je glavni generator prometa turizam, a učinak pandemije na ovu granu gospodarstva teško predvidjeti." - napisao je Luetić, koji je dodao da je s ovom odlukom upoznata nadležna Ministarstva Vlade, kao i ostala javna tijela i predstavnici radnika.

Zamolio je za strpljenje u ovim teškim vremenima.

Podsjetimo, Zl Dubrovnik je zatvorena nakon što je otkriveno da je prvozaražena koronavirusom čistačica aerodroma. Poslije je utvrđeno da je još sedam djelatnika ZL Dubrovnik zaraženom virusom Covid-19. Moramo reći i kako je zatvaranje aerodroma uz zatvaranje granica jedan od najbitnijih razloga zašto su brojke na dubrovačkom području još uvijek vrlo dobre u kontekstu da ipak nema velikog broja zaraženih.

Popularni Članci