Zagreb od ponedjeljka 'na silu' otvara lokale, pitali smo što će biti u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Oko 130 lokala na području Zagreba najavilo je otvaranje lokala, usprkos mjerama koje su na snazi, a koje to još uvijek brane. Naime, posljednji val popuštanja mjera sa sobom nije donio otvaranje lokala, kao ni mogućnost kave za van koje bi se kupovale u kafićima, zbog čega su najavljena otvaranja mimo mjera i preporuka, ali i prosvjed. 

Dubrovački dnevnik upitao je predsjednicu Ceha ugostitelja Dubrovnik Nikolinu Farčić postoje li takve najave u Dubrovniku.

"Postoje, ali ne u kontekstu otvaranja lokala koji bi onda radili nego u kontekstu demonstracije i iskazivanja nezadovoljstva tako što će se pojedini lokali otvoriti i provjetriti," kazala je dodavši kako se u Dubrovniku još nije razgovaralo o otvaranju kao takvom.

Kad su u pitanju mjere, Farčić naglašava kako je važno sačuvati dobru epidemiološku sliku, posebno u gradovima u kojima će za nekoliko mjeseci krenuti turistička sezona, no smatra kako bi odluke o mjerama trebale biti svedene na lokalnu razinu.

"Smatram kako otvarati treba tamo gdje za to postoje uvjeti, poput dobre epidemiološke situacije, mogućnosti rada na otvorenome... Poanta je ta da se stvari moraju početi micati s mrtve točke. Potrebno je na neki način 'decentralizirati' donošenje odluka s nacionalnog na županijske stožere koji bi dalje odlučivali ovisno o situaciji s covidom," zaključuje Farčić.

IBM

Popularni Članci