ZA PRSTE POLIZATI Ovo su najbolji džemovi, pekmezi i marmelade (FOTO)
Već desetu godinu za redom u organizaciji Udruga Deša – Dubrovnik i Dubrovačka naranča te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik organiziran je Hrvatski festival džema, pekmeza i marmelade.
Proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku provedene su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.
Tročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
DOBITNICI MEDALJA SU:
KATEGORIJA DŽEM
Zlatna medalja:
OPG Pave Radelj – za Džem od smokava
Srebrna medalja
OPG Marija Tudor-Šore – za Džem od mirte
Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od jagoda
Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od smokve
Brončana medalja
OPG Ivica Matijević – za Džem od smokava
KATEGORIJA EKSTRA DŽEM
Zlatna medalja:
DEŠA PRO d.o.o. – za Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče
Srebrna medalja
OPG Klaudia Krstičević – za Ekstra džem suha smokva
Brončana medalja
OPG Protić Sanja – za Ekstra džem limun
KATEGORIJA PEKMEZ
Zlatna medalja:
OPG Ivica Matijević – za Pekmez marelica
Srebrna medalja
OPG Ruse Sambrailo – za Pekmez od drenjine
Brončana medalja
OPG Josip Milatić – za Pekmez od grožđa
KATEGORIJA MARMELADA
Zlatna medalja:
OPG Ivica Matijević – za Marmeladu klementina
Srebrna medalja
OPG Klaudia Krstičević – za Marmeladu kumquat
Brončana medalja
OPG Nina Sardi – za Marmeladu od naranača sa chia sjemenkama
Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!