'

Vidikovac iznad Orebića: Idealno mjesto za odmor i uživanje u panorami, no suočava se s ekološkim izazovima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Vidikovac u Orebiću, smješten pokraj ceste D414, nudi spektakularan pogled na vinograde, Orebić, Korčulu, okolne otočiće i more, privlačeći velik broj turista i lokalnih stanovnika. Unatoč nedavnoj instalaciji dviju novih klupa koje su poboljšale iskustvo posjetitelja, vidikovac ima problema s neprimjerenim odlaganjem otpada. Otpad se redovito gomila ispod vidikovca, narušavajući prirodnu ljepotu lokacije. Postoji hitna potreba za rješavanjem ovog problema, kao što su postavljanje kanti za otpad i redovito čišćenje, kako bi se očuvala čistoća i privlačnost ovog popularnog odredišta

Vidikovac u Orebiću godinama je neizostavna destinacija za ljubitelje prirode, avanturiste, fotografe, kao i za one koji žele uživati u pogledu na more i predivan krajolik. Osim pogleda, posjetitelje mami i osvježavajuća hladovina stabala koštele, idealna za odmor tijekom ljetnih vrućina. Ipak, unatoč privlačnosti, potrebna je stalna briga kako bi vidikovac ostao čist, siguran i privlačan za posjetitelje.

Otprilike prije dva mjeseca, Općina Orebić je uvidjela važnost vidikovca te je instalirala dvije nove klupe za odmor. Taj potez zaslužuje pohvale jer pruža posjetiteljima mogućnost da se opuste i uživaju u pogledu. Međutim, klupe nisu trajno pričvršćene, što ih izlaže riziku krađe. Stoga bi bilo preporučljivo dodatno osigurati klupe kako bi se osigurala njihova trajnost i spriječilo otuđivanje.

Nažalost, vidikovac se suočava s ekološkim izazovima. Ispod vidikovca se često može primijetiti smeće koje neodgovorni posjetitelji ostavljaju, čime narušavaju ljepotu ovog mjesta. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i odražava nedostatak brige za okoliš. Jednostavno rješenje bilo bi postavljanje kanti za otpad, što bi posjetiteljima omogućilo odgovorno odlaganje smeća i značajno doprinijelo očuvanju prirode.

Da bi se dalje smanjila količina otpada i poboljšala čistoća, bilo bi korisno da komunalno poduzeće KTD Bilan Orebić, u vlasništvu općine, periodično čisti područje oko vidikovca i uklanja razbacano smeće. To bi moglo poslužiti kao pozitivan primjer za lokalnu zajednicu i posjetitelje, podsjećajući ih na značaj očuvanja okoliša.

Dugoročne ideje za unapređenje vidikovca

Uz postojeće probleme s otpadom, razne druge inicijative mogle bi unaprijediti vidikovac. Instalacija edukativnih ploča koje pružaju informacije o lokalnim znamenitostima, povijesti i prirodnim fenomenima mogla bi obogatiti posjetiteljsko iskustvo i povećati zanimanje za to područje. Osim toga, postavljanje kreativnih kanti za otpad sa edukativnim porukama moglo bi potaknuti odgovorno postupanje.

Osim toga, instalacija ekoloških solarnih svjetiljki duž vidikovca omogućila bi siguran pristup tijekom večernjih sati, bez ometanja prirodnog okruženja, te bi dodatno pridonijela ekološkoj svijesti. Postavljanje stalaka za bicikle i jednog piknik stola u hladu drveća također bi unaprijedilo infrastrukturu i privuklo raznolike skupine posjetitelja.

Sve te aktivnosti predstavljaju mali korak za zajednicu, ali veliki za očuvanje ljepote i čistoće ovog omiljenog odmarališta. Ako se svi zajedno angažiramo na zaštiti okoliša, vidikovac u Orebiću će ostati dragocjeno mjesto za sve one koji žele uživati u trenucima odmora i divnom pogledu na Jadransko more tijekom svog putovanja.

 

Eugen Antić

Popularni Članci