VELIKI ZNAČAJ ZA MLJETSKE VINARE Kuljenača i Mrkuša uvršene na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Javna ustanova Nacionalni park Mljet i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. godine započeli su projekt "Gospodarska evaluacija autohtonih sorata otoka Mljeta s ciljem njihove revitalizacije".

Tijekom trogodišnjeg istraživanja (2020.-2022.) obilježeni su trsovi 'Kuljenače' i 'Mrkuše' u Ivanju polju i Blatskom polju, vinogradima OPG-a Baldo Hazdovac. Provedena su morfološko-uvometrijska mjerenja i učinjene osnovne kemijske analize grožđa i vina. Masovnom pozitivnom selekcijom izdvojeni su trsovi najboljih svojstava od kojih su uzeti pupovi za daljnje razmnožavanje.

Slijedom dobivenih rezultata i temeljem rješenja izdanog od strane Ministarstva poljoprivrede, 'Kuljenača' i 'Mrkuša' su 11. svibnja 2023. godine uvrštene na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze.

Ovo je veliko priznanje za sve koji su sudjelovali u ovom projektu, a ponajviše za preostale mljetske vinogradare i vinare i njihove pradjedove koji su 'Kuljenaču' i 'Mrkušu' sačuvali za buduće naraštaje, a Hrvatsku (sada i službeno) učinili bogatijom za još dvije autohtone sorte vinove loze.

Popularni Članci