VELIKI SKOK NOVOZARAŽENIH U ŽUPANIJI Pitali smo koja su žarišta, Cebalo tvrdi da su hospitalizirani uglavnom necijepljeni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U srijedu su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, u periodu od 24 sata. Nagli je to skok novozaraženih, nakon što Dubrovačko-neretvanska županija danima nije prelazila brojku od 30 novih slučajeva po danu.

Od ukupno 62 novozaražene osobe, 27 osoba je bilo muškog i 35 osoba ženskog spola: 32 iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, šest iz Konavala, po četiri iz Metkovića, Stona i Vele Luke, po dvije iz Blata te po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Opuzena i Orebića.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić za Dubrovački dnevnik je komentirao kako konkretnih žarišta širenja ove zaraze nema te kako se uglavnom radi o kontaktima već zaraženih osoba.

Navedeno vjerojatno najbolje govori o visokoj zaraznosti samog delta soja koja je bitno viša nego kod prethodnih sojeva. Dosadašnje su studije utvrdile kako se radi o zaraznosti većoj za 40 posto od alfa-varijante. Niz studija upućuje kako je razlog takve zaraznosti mutacija samo jedne aminokiseline. Delta soj je potvrđen u svim hrvatskim županijama koje su poslale uzorke na analizu te dominira zemljom, ali i ostatkom Europe.

Iako je zabilježen veliki skok novozaraženih, do srijede u Općoj bolnici Dubrovnik nije došlo do povećanja broja hospitaliziranih te se i sredinom ovog tjedna kretao oko 30. Većina je osoba hospitalizirana iz preventivnih razloga, jer se radi o pacijentima koji spadaju ugrožene skupine. No, zabilježeni su i teži slučajevi. Tako je Županski stožer objavio kako je u srijedu četvero pacijenata zahtijevalo intenzivnu skrb te su se nalazili na respiratorima.

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo apelira na cijepljenje.

„Najveća većina hospitaliziranih u Općoj bolnici Dubrovnik je necijepljena, tek nekoliko hospitaliziranih je cijepljeno u odnosu na ukupni broj. To dovoljno govori o važnosti cijepljenja u zaštiti od težih oblika bolesti. Stoga svakako apeliram i ovim putem na naše sugrađane da se cijepe,“ izjavio je Cebalo.

I. Butjer Mratinović/P.Srebrović 

Popularni Članci