UNATOČ PORASTU BROJA ZARAŽENIH U Dubrovniku i okolici za sad nema potvrđenih novih sojeva koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić za Dubrovački dnevnik je potvrdio kako u gradu i županiji nema potvrđenih novih sojeva koronavirusa.

Iako se sumnja da je prisutan britanski soj zbog neobičnog brzog širenja zaraze, taj podatak za sad nije službeno potvrđen jer nisu stigli rezultati analize iz Zagreba.

"Stigla su samo tri iz Mokošice i oni su negativni na novi soj, a tijekom idućeg tjedna očekujemo ostale rezultate", kazao je Lakić.

Jučer je na konferenciji za medije ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala kako je na dva uzorka iz Dubrovačko-neretvanske županije potvrđen novi britanski soj koronavirusa, no ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo kaže kako je to očito kriva informacija.

Danas su u Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, a bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

Od ponedjeljka u Hrvatskoj stupaju na snagu nešto blaže mjere. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata od ponedjeljka će biti od 6 do 22 sata, a dopušten će biti samo rad na otvorenome. Potrebno je osigurati razmak među gostima, stolci moraju biti razmješteni na 1,5 metara, a stolovi minimalno tri metra.

To ne vrijedi za općine Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku, Konavle i grad Dubrovnik gdje je Županijski stožer civilne zaštite donio odluku o pooštravanju mjera zbog povećanog broja zaraženih pa tako vanjski prostori kafića neće biti otvoreni. Zabranjuju se i javna okupljanja s više od 15 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva različita kućanstva, nalaže se stožerima civilne zaštite da provode pojačani nadzor svih propisanih mjera.

A.Č.

Popularni Članci