U GOVEĐARIMA Održano predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima o kasnoantičkoj palači u Polačama održano je u četvrtak u Galeriji „Stara skula“ u Goveđarima na otoku Mljetu. Predavanje je održao dr. sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. 

Tijekom zadnjih zaštitnih arheoloških istraživanja u Polačama na otoku Mljetu otkriveni su temelji kula kasnoantičke palače širine 3,6 m, dio termalnog sklopa i velika cisterna za vodu. Palača se do sada široko datirala u vrijeme od 2.st. do 6. st. Pokretni arheološki materijal (keramika, staklo, novac) nađen tijekom istraživanja omogućit će precizniju dataciju objekta i povijesni kontekst njegova nastanka.  

Termalni kompleks (kupalište) otkriven početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pružao se od obale do današnje ceste. Ugao iskopane zgrade nađen u kanalu na cesti pokazuje da su terme preuređivane tijekom kasne antike i da su imale topli pod od keramičkih cijevi (tubula) kroz koji je cirkulirao zagrijani zrak. S lijeve strane potoka nađena je velika cisterna s dva unutrašnja kontrafora koja su nosila svod. Cisterna je duga oko 12m, služila je za akumulaciju pitke vode i opskrbu termalnog sklopa vodom. Arheološka iskopavanja jasnije su pokazala vojnu dimenziju kasnoantičke palače u Polačama i njenu kronološku povezanost s termalnim kompleksom. Riječ je o dobro planiranoj jedinstvenoj arhitektonskoj cjelini okrenutoj prema uređenoj luci i morskim putovima između istoka i zapada.

Ova otkrića su izazvala veliko zanimanje lokalnog stanovništva te se po završetku predavanja razgovaralo o daljnjim koracima u očuvanju palače i prezentacije iste posjetiteljima.

Predavanje je organizirala Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” s ciljem edukacije i valorizacije kulturne baštine otoka Mljeta.

Popularni Članci