TUĐMANU SE PLJESKALO, A BOBETKU DIGLO NA NOGE Oslobođenje južnog bojišta bila je prekretnica Domovinskog rata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HRT
HRT je sinoć emitirao dokumentarac o generalu Janku Bobetku s naglaskom na Operaciju Tigar koja je bila oslobodilačka operacija Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Operacija je trajala od 4. do 13. srpnja 1992., a cilj je bio izvršiti deblokadu Dubrovnika. Upravo je tu operaciju vodio general Bobetko koji je najzaslužniji za slobodu hrvatskog juga.

"Kada su rekli da dolazi general Bobetko to je bilo za nas nešto što se ne može opisati... suze su same navirale, nije trebalo plakati", tim riječima je opisao značaj generala Janka Bobetka bivši načelnik Općine Konavle Luka Korda dodavši kako se Tuđmanu pljeskalo dok se Bobetku diglo na noge.

Pod zapovjedništvom generala Bobetka oslobođeni su Dubrovnik, Mokošica, Konavle...

Dokumentarac prikazuje i generala Nojka Marinovića koji se prisjetio kako su srpske strane željele pripojiti Dubrovnik. Grad je tada bio okružen neprijateljima, a predsjednik Franjo Tuđman je odabrao generala Bobetka kojega je smatrao hrabrim.

Bobetko u dokumentarcu ističe kako su bile male šanse da se taj zadatak obavi, no grad je ipak deblokiran, a kasnije su obavljeni i pregovori.

Hrvatska vojska je ubrzo zauzela krajnji jug, osigurala Zračnu luku, visove iznad Konavala te su usmjerili borbena djelovanja prema sjeveru. Nakon iskrcavanja u Cavtat vojnici su tri dana i tri noći bili na položaju gdje su neprijatelje napali pješačkim naoružanjem.

"Bila je to prekretnica Domovinskog rata što je dalo moral naciji i vojsci", zaključeno je u HRT-ovom dokumentarcu.

Popularni Članci