TRADICIONALNI SUSRET Vinari izlažu svoja vina, a ugostitelji, hotelijeri i vinski trgovci kušaju i biraju (FOTOGALERIJA)
Poslovni susret vinara i ugostitelja u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, nositeljem vinskog festivala Dubrovnik FestiWine održava se na Sunset Beach Uvala Lapad.
Ovaj poslovni susret, dio je međunarodnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, koji će se u travnju ove godine održati šesti put.
B2B rezerviran je isključivo za županijske vinare i ugostitelje u vrijeme kada se formiraju vinske karte za novu sezonu. Vinari su izložili svoja vina, a ugostitelji, hotelijeri i vinski trgovci kušaju i biraju.
Posebni gosti ovog poslovnog susreta su proizvođači prehrambenih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije.
Predsjednik Udruge dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić obratio se prigodnim riječima.
"Želio bih da se ovakvi događaju održavaju iz godine u godinu i da rastu. Volio bih da se naša županijska vina prepoznaju na svjetskom tržištu i da se dobro promoviraju unutar naše županije," kazao je Vlašić.
Predstavnik konavoskih vinara Božo Martinović kazao je kako su vina jedini ozbiljni tradicionalni proizvod pradjedova.
"Vino je proizvod koji pokazuje koliko je jedna destinacija, kao što je naša, prepoznatljiva sa svojim domaćim prooizvodima. Gdje god dođete i gdje god vas netko pozove ponudi vas domaćim vinom. Nadam se da ćemo doći do nivoa da se u ugostiteljstvu Dubrovačko-neretvanske županije pije više od 50 posto naših vina," kazao je Martinović.
U ime Hrvatske gospodarske komore Terezina Orlić kazala je kako oni od samih početaka podupiru ovakve manifestacije.
"Zaista je jasno da na tradiciji naših starih imamo izuzetne mogućnosti razviti županiju kao enogastronomsku destinaciju koja je zadnjih godina u tome prepoznata. Naša vina ne poznaju svi i trebamo puno truda uložiti kako bismo rekli svijetu 'Mi imamo vrhunska vina'. Naša županija ima sedam autohtonih sorti na temelju kojih se razvilo ono što danas imamo," objasnila je Orlić dok se župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić se nadovezao kazavši da ova županija zaista ima najbolja hrvatska crvena i bijela vina.
"Tražili smo zajedno s vinarima i mi u županiji kako to pokazati svijetu oko nas, a posebno približiti ugostiteljskim stolovima, kako na turističkom tržištu u našoj destinaciji da vino bude sastavni dio ukupne turističke ponude destinacije. Vino je sastavnica svake ponude, a posebno u slučaju kada, kao mi, imamo izvrsna vina. Zaključili smo da nam treba vinski festival kao manifestacija, da nam treba više vina na domaćim stolovima, posebna kategorija kvalitetnog vina na temelju plavca malog. Kada smo usvojili tu strategiju, po njoj smo radili pa smo došli do šestog vinskog festivala odnosno do petog susreta ugostitelja i vinara. To nam je važno da svaki stol u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima županijska vina i da svaki turist ponese barem bocu crnog i bijelog vrhunskog vina," zaključio je Dobroslavić i 'otvorio' susret.