RUKA NA SRCU, BAGERI I OBEĆANJA Sanader je prije 13 godina otvorio radove na Pelješkom mostu, trebali su biti gotovi do 2009.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Gradilište Pelješkog mosta početkom tjedna je obišao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima i županijskim čelnicima.

Projekt gradnje Pelješkog mosta pripao je kineskom konzorciju China Road and Bridge Corporation koji su 2018. godine potpisali ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). 

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno je rekordnih 725 radnika, što znači da su radovi na mostu koji će spajati Hrvatsku na vrhuncu. Dosad je iz mora potpuno izniklo čak 11 od 12 stupova budućeg mosta na kojima je u kolovozu već postavljeno 20 segmenata čelične nosive konstrukcije, a na četiri stupa počela je i gradnja pilona. A počelo je i zavarivanje segmenata. I na pristupnim cestama Pelješkom mostu radi se punom parom pa su tako na dionici Duboka – Sparagovići među ostalim počeli i pripremni radovi za izvedbu temelja mosta Dumanja jaruga. 

Prilikom obilaska mosta ministar Butković je najavio kako će isti biti završen sredinom iduće godine.

Napredak u izgradnji ovog velikog infrastrukturnog projekta bio je prilika za prisjetiti se početaka i bujice obećanja od strane političara. Naime, još prije 13 godina bivši premijer Ivo Sanader je svečano otvorio početak radova na Pelješkom mostu. Tada su svečanosti prisustvovali tadašni ministri Božidar Kalmeta i Božo Biškupić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, Luka Bebić, zastupnica Mira Buconić te gradonačelnica Dubravka Šuica. U Brijesti su bili bageri, svečano se nazdravilo nakon intoniranja himne, a Božidar Kalmeta je istaknuo kako će projekt biti dovršen do 2009. godine.

Političari često, hladnokrvno i mirne duše muljaju i obećavaju da si se kasnije izmotavali na razne načine i pronalazili opravdanja kako su bili pogrešno shvaćeni ili da su im izjave bile izvučene iz konteksta. U slučaju Pelješkog mosta bilo je mnogo obećanja, a stanovnici krajnjega juga realizaciju ovog važnog projekta dobit će tek nakon 12 godina.

Popularni Članci