POLICIJA UHITILA 12 DILERA! 'Mijenjao je svaki dan mobitele i kartice, ovo je bio jako težak posao...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: V.S.
Ukupno dvanaest je uhićeno u najnovijoj akciji Policijske uprave dubrovačko- neretvanske kojom je razbijen lanac preprodaje droge. Zaplijenjeno je 110 grama kokaina i 1,7 kilograma metamfetamina.

Načelnik Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica naznačio je kako je riječ o kriminalističkom istraživanju koje je međunarodnog karaktera te da je od ukupno 12 uhićenih osoba od kojih je njih deset iz RH, a dvoje iz Bosne i Hercegovine. Njih sedam nalazi se u istražnom zatvoru u Dubrovniku. Tikvica je pojasnio kako su pretražena vozila i smještaji gdje je uz 110 grama kokaina i 1,7 kg metamfetamina pronađeno streljivo, novci, dvije precizne vage, dva stroja za vakumiranje, i određena količina novca ostvarena kaznenim djelom. 

Uhićeni muškarci su u dobi od 21 do 48 godina (1976., 1997.,1972.,1985., 1975., 1986., 1998., 1983., 1982. i 1999.).

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su četvorica uhićenih, muškarci u dobi od 45, 44 i 21 godine u tri odvojene skupine krijumčarili veće količine amfetamina i kokaina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, gdje su je preprodavali ostalim uhićenim osobama, a koji su je dalje prodavali krajnjim konzumentima na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke. 

Petorica osumnjičenika su tijekom proteklih nekoliko mjeseci uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave te je svoj petorici određen istražni zatvor, dvojica su uhićena tijekom posljednja dva dana te se očekuje njihovo privođenje, dok su preostala petorica osumnjičenih kazneno prijavljeni u redovnoj zakonskoj proceduri.

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl pojasnio je kako su pratili tri neovisne grupe.

- Krim istraživanje je počelo u rujnu kada smo pratili distributere i preprodavače kokaina, a trajalo je u tri faze. Prva je završena krajem prosinca kada je uhićen muškarac (1965.) uz BiH na području Općine Ston. Amfetamin je donosio iz BiH i preprodavao ga. Druga faza je bila početkom godine kad je 3. siječnja uhićen drugi državljanin BiH (1975.) koji je imao kod sebe kokain i 1500 grana amfetamina. Finiš je bio sinoć, a dvije osobe će biti privedene zbog preprodaje amfetamina - kazao je Neusidl dodavši kako je jedna osoba potpuni anonimac u ovom polju, dok je drugi višestruki počinitelji koji je neprijavljeno boravio u Dubrovniku.

Načelnik Ivan Pavličević istaknuo je kako je riječ o akciji koja je rezultirala suradnjom dvije susjedne države, dodajući da su na akciji radiliOdjel kriminaliteta droga ove Policijske uprave u koordinaciji s ODO u Dubrovniku, te Upravom kriminalističke policije, PNUSKOK-om – Službom kriminaliteta droga i kolegama iz MUP-a Republike Srpske. Kazao je kako je jedna uhićena osoba na dnevnoj bazi mijenjala mobitele, SIM kartice te kako ga je bilo jako teško pronaći.

Predstavio je rezultate rada ove PU.

Prezentirajući prošlogodišnje rezultate rada načelnik Pavličević je istaknuo povećanje broja kaznenih djela do kojeg je najvećim dijelom došlo zbog povećanja otkrivenosti kaznenih djela iz oblasti zlouporabe droga za 240%, organiziranog kriminaliteta za 76%, gospodarskog kriminaliteta za 17%, a kibernetičke sigurnosti za 55%. Ovim povećanjem se značajno zašlo u tzv. tamnu zonu kriminaliteta za čije je otkrivanje potreban značajan angažman policijskih službenika obzirom da se radi o kaznenim djelima koje je jako teško otkriti i dokazati.  

Područje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u prošloj godini bilježi izuzetno mali broj teških i osobito teških kaznenih djela poput razbojništva, ubojstva i silovanja kao i većih narušavanja javnog reda i mira zbog čega Dubrovnik i dalje nosi titulu jednog od najsigurnijih gradova. 

Govoreći o zapljenama droge, kazao je da je ova Policijska uprava u protekloj godini ostvarila 1139 zapljena. Najveći broj ostvaren je uličnom redukcijom, ali jedan značajan dio zapljena ostvaren je na graničnim prijelazima po čemu je ova Policijska uprava već godinama poznata. U prošloj godini bilježimo sedam velikih zapljena droge od kojih svakako treba istaknuti zapljenu 340 kg marihuane na GP Karasovići, čime se ukupna količina zaplijenjene marihuane u proteklih 15 godina popela na 2,5 tone. 

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je također u padu, za što je velikim dijelom zaslužna prevencija, koja i dalje ostaje temelj rada ove Policijske uprave. 

Prioritet rada prošle godine bila je sigurnost u prometu gdje su postignuti zadovoljavajući rezultati. Naime, broj smrtno stradalih osoba je pao za 33 %. Tome je pridonijelo puno toga, prije svega promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom su značajno pooštrene represivne mjere prema najtežim prekršiteljima prometnih propisa, ali i kamere za nadzor brzine koje su u prošloj godini postavljene na prometnice ove Policijske uprave. Naime, upravo brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim ishodom i sprječavanje takvih stradavanja ostaje naš najvažniji prioritet i u sljedećoj godini. 

Načelnik Pavličević se još jednom zahvalio Gradu Dubrovniku, čiji čelnici su tijekom prošle godine sufinancirali obnovu prostorija Policijske postaje Dubrovnik koje su bile u izuzetno derutnom stanju. Osim toga, od prošle godine zaživio je projekt sufinanciranja smještaja policijskim službenicima koji rade na području Dubrovnika, a koji tu nemaju stalno prebivalište. 

Na samom je kraju najavio pripreme za sastanke koji će se, u okviru predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, tijekom proljeća organizirati na našem području.

A.Č./V.S.

Popularni Članci