'

'OVO JE NAJUSPJEŠNIJA GODINA ZA KONAVLE!' Konavljani se imaju čime pohvaliti, održana svečana sjednica, stigli brojni uzvanici (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica povodom Dana Općine Konavle i obljetnice oslobođenja upriličena je večeras u sportskoj dvorani na Grudi. Tamo su se okupili brojni uzvanici, među kojima i ministri Branko Bačić i Tomo Medved, domaćini i organizatori, branitelji i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, ovogodišnji laureati te konavoska čeljad. Sve prisutne je na početku pozdravio predsjednik Vijeća Ivo Simović Crni te poželio svima dobrodošlicu.

Općinski načelnik Božo Lasić kazao je kako je ovo najuspješnija godina za Konavle.

„Moji su govori uobičajeno kratki, ne jer vam nema što reći, ali 'hvalite me usta moja, to nema smisla'. No, iza nas je jedna uspješna godina, u kojoj smo postigli rezultate i moramo biti ponosni na njih“, kazao je Lasić.

Istaknuo je kako je ova turistička sezona za tri posto bolja nego rekordna 2019. godina, a posebno je ponosan na gradnju OŠ Cavtat koja bi uskoro trebala započeti. Spomenuo se i svog prethodnika Luke Korde.

Župan Nikola Dobroslavić je kazao kako je Općina Konavle uzorna i dobro stabilna, kako u Županiji, tako i puno šire.

„Drago mi je što smo vam partneri u brojnim projektima – komasacija te sam uvjeren kako će Općina Konavle biti prva u Hrvatskoj koja će realizirati takav projekt, projekt OŠ Cavtat...“, kazao je Dobroslavić.

Eduard Butijer ispred 'Tigrova' je kazao kako je posebno emotivan jer njegovi korijeni vuku odatle. Prisjetio se i oslobađanja Konavala sa svojim suborcima.

„Teško nam je bilo, no volje i motivacije nije nedostajalo. Posebno je bio složen pomorski desant, kako zbog visokih valova, tako i zbog neprijateljskog djelovanja. Nije bilo alternative, osim uspjeti u borbi kako ne bismo ne daj bože opet ići na takvo more“, izjavio je Butijer uz dozu humora. Kazao je kako je ponosan na sve što je urađeno otad pa do danas.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako mu je, gledajući konavoske uspjehe, uvijek najdraže što 'poštuju domaćicu i domaćina, obitelj, vjeru i svoj hrvatski duh'.

„I to prenose iz generacije u generaciju. I zato su Konavle uspješne, jer znaju što je bitno i kako čuvati vjeru i tradiciju“, izjavio je Franković naglasivši dobru suradnju Grada Dubrovnika i Općine Konavle. Prisjetio se Luke Korde u kontekstu gradnje i razvoja Konavala, ali i Luka Paljetka.

Ministar Tomo Medved je kazao kako je entuzijazam načelnika i Vijeća koji se ulaže u Općinu itekako vidljiv. Zahvalio je Frankoviću i Dubrovniku na snažnoj potpori Konavlima, ali i spomenuo napore Županije, posebno istaknuvši projekt Pelješkog mosta.

"Nemojmo zanemariti ono što smo zajedno napravili na modernizaciji Zračne luke i nizu drugih projekata. Danas obilježavamo i 32. obljetnicu oslobađanja Konavala pa treba zastati i razmisliti jesmo li uspjeli u svim našim nastojanjima i jesmo li postigli sve ciljeve. Možda je najbolji odgovor slika najmlađih članova KUD-a Konavle, jer zapravo njima predajemo Konavle i budućnost Hrvatske onakvu kakvu gradimo", izjavio je Medved.

Prisjetio se akcije oslobađanja Konavala.

"Kad smo oslobodili krajnji jug Hrvatske, izašli smo na Dubravku. Pogledao sam Konavle, bila je to teška i bolna slika - slika koja je toliko dirala sve nas. Zar su toliko mrzili da su morali sve kuće popaliti? Tolike ljude poubijati, odvesti u logore, mučiti? Ali oslobodili smo!", izjavio je.

Ministar Branko Bačić kazao je kako je tajna uspjeha Konavala u mjeri.

"Svi koji poznajemo načelnika Boža Lasića znamo kako on ima mjeru i u životu i poslu, i s tom mjerom i tim konavoskim načinom iznimno uspješno vodi ovu općinu. A tako vodi i Zajednicu općina. Bio sam na zadnjem sastanku i primjećuje se to poštovanje kolega. U protekloj godini sam više puta bio u Konavlima nego mojoj Korčuli", izjavio je posebno istaknuvši otvaranje vatrogasnog doma za koji smatra kako je jedan od najljepših u Hrvatskoj.

"Također, obilježili smo i završetak radova na cavtatskoj rivi, opet jedne od najljepših. U Moluntu smo započeli projekt nove izmjere i katastra. Posebno je važno za izdvojiti činjenicu kako nam je u rukama prvi projekt navodnjavanja konavoskog polja, a pred nama je i izgradnja OŠ Cavtat. Iz današnjeg programa se vidi koliko Općina Konavle brine o svojoj tradiciji i svojim Konavljanima", izjavio je Bačić spomenuvši i buduće otvaranje muzeja lijerice.

Nagradu za životno djelo Općine Konavle za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj povijesti dobio je don Miho Demović (posthumno). Nagradu Općine Konavle za izuzetan i osobito vrijedan doprinos u području zdravstva dobio je dr. Antun Car, dok je Zahvalnicu dobio Libertas Foundation iz San Pedra za promicanje vrijednosti i kulture Republike Hrvatske u SAD-u.

"Nagrade me uvijek iznenade jer živimo u svijetu u kojem se životna prijateljstva ne mogu smatrati krajnjom kategorijom, u svijetu u kojem skromnost više nije vrlina, u kojem se ljubaznost označava slabošću, u kojem se ismijava tradicija...", kazao je Car u ime dobitnika, a posebno se osvrnuo na Demovića.

"Jedna od njegovih posljednjih želja je bila vidjeti Pelješki most. Kad je došao, uspio je vidjeti Pelješki most i kazao - sad mogu umrijeti. Tolika je ljubav Demovića bila prema jugu Hrvatske", izjavio je Car.

Popularni Članci