ONI SU NAŠI PRVACI RURALNOG TURIZMA Dobroslavić primio dobitnike 'Suncokreta', vrijednog priznanja (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima primio je palači Ranjina dobitnike priznanja 'Suncokret ruralnog turizma' s područja Dubrovačko-neretvanske županije.   

Srebrnu povelju u kategoriji 'tradicijska (ruralna) gastronomija' osvojio OPG Pašeta Taste Dalmatia iz Trstenog. Istu je povelju osvojio i OPG Pave Zvrko, Konoba Ivankovi, dok je posebno priznanje za očuvanje autohtonih sorti vinove loze i tradicionalne korčulanske arhitekture u kategoriji 'vinski turizam' osvojio OPG Tasovac iz Žrnova.

"Iznenađeni smo što smo dobili nagradu, nismo se nadali. Jako smo ponosni na nju jer je ona obuhvatila naš rad, hobi i sve ono čime se bavimo. Djedovi i pradjedovi mog muža su se generacijama bavili poljoprivredom, a mi smo cijelu priču 2017. godine preuzeli od oca moga supruga, otvorili OPG, preuredili staru kamenu kuću, tu je i vinarija, a lani smo otvorili i kušaonu. Sve radimo sami, od poljodjelstva, preko građevine, do prodaje, uključeni su svi članovi obitelji i sve smo sami postigli," izjavila je Sonja Tasovac iz OPG-a Tasovac.

Katija Guljelmović ispred OPG-a Pašeta Taste Dalmatia iz Trstenog izjavila je kako nije mala stvar donijeti srebro u Dubrovnik.

"Uvijek kažem kako je obitelj pokretač bilo kojeg poslovanja. Tradicionalne ričete se vraćaju na naše trpeze i važno je predstaviti ih gostima. Mi im pokazujemo načine na koji su naši stari pripremali ulje i kuhali stara jela. Naš POG se nalazi u Trstenom, prostire se na oko 70 tisuća kvadrata, uglavnom su to sve maslinici i voće. Teško je imati uspješan OPG, a pogotovo u mjestu koje nema vodu," izjavila je Guljelmović.

Jadranka Zvrko ispred OPG-a Pave Zvrko, konoba Ivankovi koja se nalazi u Drveniku u Konavlima, izjavila je kako su suprug i ona tom jednom mjestu njihove kuće udahnuli novi, tradicionalni dah.

"Ove nagrade su svakako vjetar u leđa nama i našim potomcima. Ovom nagradom smo čak i iznenađeni, a otegotna nam je okolnost utoliko što moramo barem ostati isti, ako ne i bolji," kroz smijeh je istaknula Zvrko, posebno zahvalivši Agroturizmu Konavle na suradnji.

Popularni Članci