MOŽE PLOVITI I PO OLUJNOM NEVREMENU Dubrovnik će dobiti brzi brod za hitnu medicinsku pomoć na otocima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Iskra brodogradilište Šibenik
Ugovor o javnoj nabavi za gradnju 6 brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe, od kojih će jedna biti stacionirana u Dubrovniku, potpisali su jučer u luci Gaženica u Zadru Ministar zdravstva RH Vili Beroš i Zajednice ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

Brodice namjenski izgrađene i opremljene za hrvatsku pomorsku medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi  za sve ozlijeđene i oboljele u hrvatskom priobalju, a koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa, piše Morski.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.

"Izgradnja i opremanje šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe značajni je iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na hrvatskim otocima", naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš, a ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević je istaknula kako je to važan projekt ne samo za hitnu medicinu nego i da je i velik napredak u pomorskoj medicini u Hrvatskoj te u cjelokupnom hrvatskom zdravstvu.

"Projekt brodice izradila je američka kompanija Metal Shark, koja je svjetski leader u projektiranju tog tipa plovila. Bit će duga oko 15 m, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvora i moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena, kada ne mogu djelovati ni helikopteri ni gliseri. Brodice će biti izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Oba brodogradilišta organizirat će proizvodnju na optimalan način tako da će plovila sigurno biti isporučena u ugovorenom roku ili prije njega jer su više nego potrebna za obavljanje hitne pomoći na moru", reako je Aleš Ekar, direktor ISKRA brodogradilišta Šibenik

Plovila će biti stacionirana u Dubrovniku, Supetru na otoku Braču, Šibeniku, Zadru, Rabu i Malom Lošinju.

Popularni Članci