Korona produljila radove na Groblju Dubac, ali sve bi trebalo biti gotovo navrijeme (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
 Ekipa Dubrovačkog dnevnika obišla je gradilište i doznala u kojoj je fazi jedan od najvećih, ali i najiščekivanijih projekata u županiji na čiju se realizaciju čeka godinama 

Krajem prošle godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na prvoj etapi izgradnje groblja Dubac vrijedan preko 19 milijuna kuna, a radovi su u tijeku. Ipak, zbog korona-krize bit će produljeni na dodatnih pet mjeseci, što je za Dubrovački dnevnik potvrdio direktor društva 'Groblje Dubac' Đuro Lonza. 

„Kako je zbog korona krize smanjena gospodarska aktivnost, a samim time i punjenje gradskog i općinskog proračuna iz kojih se financira izgradnja 1. etape, s ciljem racionalnog upravljanja te rasterećenja mjesečnih obveza, u dogovoru s izvođačem radova produljen je rok završetka radova za dodatnih pet mjeseci, tako da bi radovi na izgradnji 1.etape umjesto početkom listopada kako je prvotno bilo ugovoreno trebali završiti krajem veljače 2021. godine,“ izjavio je Lonza dodavši kako spomenuto produljenje ne bi trebalo utjecati na rok završetka izgradnje groblja. 

„Završetak projekta groblja i stavljanje istog u funkciju ovisiti o postupcima koji su pred nama, a odnose se na trenutak ishođenja građevinske dozvole, postupak javne nabave, osiguranje financijskih sredstava, te početak i dinamika radova na izgradnji 2. etape,“ kaže Lonza. 

RADI SE NA CESTI, PARKIRALIŠTIMA, TRAFOSTANICI

No, produljenje radova na prvoj etapi je gotovo zanemariv rok kad se u obzir uzme kako Dubrovčani i Župljani čekaju na izgradnju još od 2008. godine kad je počeo ovaj vrlo zahtjevan projekt koji je imao puno uspona i padova, no sada se na njemu vrlo konkretno i radi. Na gradilištu, kao i na projektu, se vrijedno radi  i u vremenu korona-krize, premda je to u ovim vremenima vrlo izazovno. 

Goran Mratinović

„Za čitavo vrijeme trajanja korona krize, a sjetit ćemo se ožujka i travnja kada je gotovo sve bilo blokirano, radovi na izgradnji groblja se nisu prekidali. Bila je otežana nabava materijala zbog blokada granica, kao i nemogućnost dolaska radne snage iz BiH, ali je izvođač radova, društvo Texogradnja d.o.o. iz Župe dubrovačke, sve uspješno riješio tako da im se i ovom prilikom zahvaljujem što se radovi nisu prekidali niti u jednom trenutku,“ istaknuo je Lonza. 

Ekipa Dubrovačkog dnevnika obišla je gradilište odnosno radove izgradnje prve etape  koja obuhvaća izgradnju ceste unutar obuhvata groblja, što je nastavak na pristupnu cestu, ukupne duljine 950 metara s dva velika parkirališta ukupnog kapaciteta od 200 parkirnih mjesta, kao i trafostanice. 

„U cestu je položena kompletna infrastruktura potrebna za priključenje budućeg groblja, a odnosi se na oborinsku odvodnju s upojnim bunarima, fekalnu odvodnju, javnu rasvjetu, energetske kabele, DTK kabele, vodoopskrbu, hidrantsku mrežu, sustav navodnjavanja. U ovoj etapi također je predviđena izgradnja trafostanice za potrebe groblja, kao i kompletno hortikulturno uređenje i postavljanje ograda na zidovima i stubištima. Treba napomenuti da će se posebna pažnja u završnoj fazi pokloniti hortikulturnom uređenju gdje je samo u ovoj etapi predviđena sadnja više od 560 stabala i preko 8500 sadnica raznih grmolikih biljaka,“ istaknuo je Lonza. A na gradilištu je već učinjen ogroman posao. 

Tako su dosad završeni radovi na izgradnji pristupne ceste, koja je bila uvjet za početak ishođenja dozvola i početak izgradnje groblja na Dupcu, kao i svi potporni zidovi koji su u značajnoj mjeri formirali platoe na kojima će se graditi grobnice i svi objekti potrebni za punu funkcionalnost groblja. Izvedeni su radovi i na potpornim zidovima. 

„Treba napomenuti da su radovi na potpornim zidovima bili iznimno zahtjevni gdje smo nailazili na niz poteškoća, ali  smo ih uspješno riješili, te stvorili kvalitetne preduvjete za daljnju izgradnju groblja na kojoj ne bi trebalo biti sličnih problema,“ podsjetio je Lonza. 

GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA DRUGU FAZU RADOVA KROZ MJESEC DANA?

Uz radove na terenu, vrijedno se radilo i na izradi glavnog projekta druge etape koja se odnosi na sve objekte potrebne za punu funkcionalnost groblja i na grobna polja unutar kojih će se graditi grobnice. On je sada dovršen te se uskoro očekuje i građevinska dozvola. 

„U svibnju ove godine smo predali zahtjev za građevinsku dozvolu. Nadamo da kako bi ista mogla biti ishođena u narednih mjesec dana. Nakon toga ćemo pokrenuti postupak javne nabave za izgradnju 2. etape. Postupak javne nabave ima svoje zakonom predviđene rokove i procedure, tako da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći kada će se započeti s radovima, ali ako ne bude žalbenih postupaka, realno je za očekivati započeti s radovima početkom godine,“ otkrio je Lonza. 

Goran Mratinović

Kako je već više puta naglašeno, prvi ukopi na groblju Dubac u najboljem slučaju se očekuju 2023. godine. S obzirom na prvotne probleme s dokumentacijom, a potom i s izazovima na vrlo zahtjevnom terenu i, konačno, poteškoćama koje je sa sobom donijela korona-kriza, taj rok je vjerojatno sasvim prihvatljiv Dubrovčanima i Župljanima koji već dugo čekaju na ovaj projekt. 

RJEŠENJA O DODJELI NAKON GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Nakon  ishođenja građevinske dozvole za izgradnju 2. etape, trebalo bi započeti s upravnim postupkom donošenja rješenja o dodjeli grobnih mjesta na korištenje sukladno iskazanom interesu građana i podnesenim zahtjevima. 

„Svakako treba napomenuti da se ne može započeti s izgradnjom 2. etape prije nego što se osigura financiranje, tako da će uplate građane morati biti jednokratne, a već smo razgovarali s nekoliko banaka koje su iskazale interes za otvaranje kreditne linije namijenjene za kupnju grobnice,“ izjavio je direktor 'Groblja Dubac' Đuro Lonza. 

INVESTICIJA 'TEŠKA' PREKO 210 MILIJUNA

Projekt groblja Dubac predviđa izgradnju ukupno 3.500 grobnica na ukupnoj površini od 130.000 kvadratnih metara. Do sada je u projekt groblja iz proračuna Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka uloženo preko 70 milijuna kuna, a odnosi se na otkup zemljišta, izradu detaljnog plana s izmjenama, kompletnu projektnu dokumentaciju, izgradnju komunalne infrastrukture iz poslovne zone Čibača do obuhvata groblja, potporne zidove, pristupnu cestu i dosadašnje radove na izgradnji 1.etape. Projektantska procjena 2. etape groblja je oko 144 milijuna kuna s uključenim PDV-om, tako da će ukupna vrijednost investicije biti preko 210 milijuna kuna, prema riječima direktora 'Groblja Dubac' Đura Lonze.

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik petkom'. 

Popularni Članci