Godinu iza nas obilježilo je otvaranje Pelješkog mosta, ali i slučaj Žarkovica, tragične nesreće...

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Miroslav Lelas/PIXSELL
Događaji po kojima ćemo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pamtiti 2022. godinu 

Godina iza nas bila je turbulentna, u svijetu obilježena nekim tmurnim trenucima. U nove knjige povijesti ispisivat će se nova poglavlja, ona o ratu na europskom tlu u 21. stoljeću, posljedično teškoj financijskoj krizi i inflaciji. Iako su se ti događaji značajno odrazili i na Hrvate, brojni su drugi događaji obilježili 2022. godinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Donosimo vam pregled događaja o kojima se razgovaralo tjednima, pa i mjesecima u županiji i dalje. Teme su to koje su u 2022. godini okupirale javni prostor.

SVEČANOM PROSLAVOM OTVOREN PELJEŠKI MOST

Događaj koji je i najznačajniji za godinu iza nas jest otvaranje Pelješkog mosta, a koje se održalo 26. srpnja. Bogat program održan je na pelješkoj strani, u Brijesti, pa i na Komarni gdje je bila upriličena svečanost otvaranja uz visoke uzvanike Na otvaranje su, među ostalima, došli i premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković i brojni ministri. Kruna događaja bilo je izvođenje 'Himne slobodi' i spektakularan vatromet, dok su se osvijetljenim Pelješkim mostom provozali Niko Pulić i Rimčeva Nevera. Osim Rimčeve Nevere i Pulića, Mostom su 'projurili' i hrvatski branitelji na motorima. Posebno iznenađenje tada je bila akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'Krila Oluje' koja je preletjela iznad Pelješkog mosta na oduševljenje prisutnih. Pelješki most je u danima nakon otvaranja postao prava atrakcija. Rijetki su naši sugrađani koji nisu fotografijom zabilježili svoj prvi prelazak, a društvene mreže su bile prepune oduševljenja ovim biserom arhitekture.

ZAREĐEN NOVI DUBROVAČKI BISKUP ROKO GLASNOVIĆ

Grgo Jelavić/PIXSELL

22. siječnja 2022. zaređen je dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović

Dubrovačku biskupiju u vjeri vodi novi pastir od 22.siječnja 2022. godine kada je za biskupa zaređen mons. Roko Glasnović, na euharistijskom slavlju u Katedrali Gospe velike. Glasnović je naslijedio Matu Uzinića. „Bog se upisuje na poseban način u svaki trenutak našeg života. Sjećam se svojih prvih koraka u Crkvi, ministriranja, bogoslovnih dana i onih svećeničkih. Na svakom dijelu bio je prisutan netko od svećenika, poput brata i oca, bili su primjer pastoralne ljubavi“, rekao je tada novi dubrovački biskup.

SLUČAJ ŽARKOVICA, ZATVARA SE NELEGALNI AZIL

Grgo Jelavić/PIXSELL 

Dubrovčane su 8. rujna 2022. potresle fotografije lešina pasa pronađenih na Žarkovici, starih više mjeseci

Dubrovnik su potresle fotografije životinja u užasnom stanju, kao i lešina starih više mjeseci. Predsjednica udruge Društvo za zaštitu životinja Anica Sambrailo u lipnju je osumnjičena za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, a to je u javnosti uzrokovalo burnu raspravu. Na jednu su se stranu svrstali podupiratelji dugogodišnjeg rada sestara Sambrailo koje su predano skrbile o životinjama, dok su s druge strane bili bivši volonteri i oni koji su upozoravali na nehumane uvjete. U protekloj godini je po nalogu veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu RH određen krajnji rok za zatvaranje azila do kraja siječnja 2023. godine. Voditeljica projekta relokacije pasa je Ana Ivelja. Grad Dubrovnik evidentirao je i fotografirao sve pse, nakon čega je izrađena trojezična web stranica Adopt Žarkovica kako bi se udomili. Osim što veliki broj pasa nije bio mikročipiran i kastriran, na brdu su se razmnožili i štakori. 

DUBROVNIK JE DOBIO PRVI GEJ BAR 

Grgo Jelavić/PIXSELL

U povijesnoj gradskoj jezgri 7. svibnja 2022. otvoren je prvi dubrovački gej bar Milk

Prošla je godina bila i godina progresivnosti unutar stoljetnih zidina. Dubrovnik je dobio prvi gej bar, a otvaranje Milka su oduševljeno pozdravili brojni Dubrovčani. Na otvaranje je došao i gradonačelnik Franković kao i brojna poznata lica  poput Matije Vuice i Gianne Apostolski. U ulici Marojice Kaboge, na mjestu koje širi toleranciju i ljubav, nastupila je Ana Rucner, a nakon nje hrvatski queer sastav House of Flamingo. Potonji su izazvali buru reakcija. O njima i otvaranju razgovaralo se još dugo nakon, a upravo time oni su svoj 'posao' obavili. 

PROJEKT LAPADSKE OBALE ZAPINJAO PA UBACIO U PETU BRZINU

Petra Srebrović

Projekt rekonstrukcije Lapadske obale napredovao je kroz godinu

Početak 2022. godine obilježile su razmirice Grada, gradonačelnika i Frana Pašalića, investitora Marine Frapa zbog čega je prijetilo i zaustavljanje radova na rekonstrukciji Lapadske obale. Nakon peripetija oko parking mjesta, područja koncesije, granica, gabarita, u konačnici je postignut dogovor i rekonstrukcija je nastavljena. Radovi na ovom području bi trebali bi biti gotovi do kraja 2023. godine. Investicija vrijedna 70 milijuna kuna, financirana europskim i nacionalnim sredstvima, obuhvaća prometnicu od lučice Batala do benzinske postaje Ina i uključuje rekonstrukciju i proširenje prometnice s nogostupom, šetnicom, biciklističkom stazom, svom pripadajućom komunalnom infrastrukturom i parkirališnim površinama. Ovim zahvatom Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje s ukupnom dužinom od cca 840 metara. Osim proširenja, nova prometnica će se hortikulturno urediti i opremiti urbanom opremom. Povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Rješava se i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona što je u prošlosti dovodilo do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila.

POLITIČKA PREPUCAVANJA ZASJENILA 30. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA JUGA HRVATSKE 

U Dubrovniku je obilježena 30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske. Obljetnica je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilima na Boninovu, proslava se nastavila na Stradunu svečanim mimohodom ratnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani juga, a u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija. Iznad Dubrovnika su preletjela i Krila Oluje. Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanje nije pozvan, ali je samoinicijativno došao. Gradonačelnik Franković dočekao je predsjednika na Boninovu, a njegov potez kasnije su podržale brojne braniteljske udruge. Na obilježavanje su došli i ministar obrane Mario Banožić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Iako je Organizacijski odbor proslave istaknuo kako predsjednik nije pozvan kako ne bi „prepucavanjima zasjenio događaj“, nažalost upravo to se dogodilo. 

ODRŽANI KOTARSKI IZBORI

Hrvati baš i nisu zainteresirani za politiku, ne zanima ih pretjerano tko im kroji nacionalne i lokalne 'sudbine', pokazuju to svake godine rezultati izlaznosti na izborima koji su uvijek poražavajući, bili to predsjednički ili kotarski izbori. Na održanim kotarskim izborima na dubrovačkom području izlaznost je bila očekivano niska, ali ono što je bilo neočekivano jest koliko će se birači angažirati na ponovljenim izborima u gradskom kotaru Lapad. Nakon što su prvi poništeni zbog manjih problema, na ponovljenim izborima izlaznost je bila višestruko veća. HDZ je osvojio ukupno najveći broj glasova u devet gradskih kotara i 17 mjesnih odbora, ali lista Dajmo ruke, a koju je podržala stranka Srđ je grad ostvarila je zapaženo dobre rezultate i nametnula se kao najjača 'lijeva opcija'. Javni prostor bio je prepun tema o (ne)bitnosti gradskih kotara, financiranja kotara, rada kotarskih vijeća, a Dubrovčani su odjednom postali više zainteresirani za politiku, i to onu najnižu razinu političkog djelovanja – u svojim kvartovima. 

DOM UMIROVLJENIKA U GRUŽU

Željko Tutnjević

U Dubrovniku je nakon 51. godinu izgrađen dom umirovljenika

Dubrovnik je dobio novi dom umirovljenika. Dogradnjom, nadogradnjom i prenamjenom zgrade Hotel Gruž od zadanog objekta, dobiven je prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Tri jednokrevetne sobe u suterenu objekta prilagođene su za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti. Dom ima dizalo, a sve sobe imaju direktan pristup kupaonicama, trećina njih imaju i lođe, u prizemlju je uređen dnevni boravak s kafićem i velika terasa. Domom će upravljati ustanova Ragusa za starije i nemoćne osobe koja je osnovana u 2022. godini, kako bi u budućnosti preuzela upravljanje i domom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. 

U POMORSKOJ NESREĆI MLJEĆANIN SPASIO DEVET OSOBA, KAPETAN POGINUO

Goran Mratinović/DD

Mario Orlandini nominiran je za Plavu vrpcu Vjesnika zbog spašavanja devetoro ljudi u pomorskoj nesreći kod Mljeta 10. srpnja 2022.

Izletnički brod 'Kača' prevrnuo se 10. srpnja u popodnevnim satima kod otočića Glavat pored Mljeta. Mljećanin Mario Orlandini odgovoran je za spašavanje devetero ljudi, od kojih je jedno šestogodišnji dječak, za što je bio nominiran za Plavu vrpcu Vjesnika. Orlandini je po valovima i vjetru jačine 30 čvorova od utapanja spasio devetero stranih turista, ali nažalost nije mogao pomoći i voditelju brodice. Iz mora je izvadio tijelo čovjeka kojega je poznavao 20 godina, kapetana broda Vlatka Peka koji je u nesreći izgubio život. 

HEROJSKI GASEĆI POŽAR POGINUO JE VATROGASAC GORAN KOMLENAC

Grgo Jelavić/PIXSELL

Herojski gaseći požar kod Ljubača 31. srpnja 2022. poginuo je vatrogasac Goran Komlenac

U akciji gašenja požara otvorenog prostora iznad sela Ljubač, 31. srpnja ugasio se život Gorana Komlenca, omiljenog dubrovačkog vatrogasca, profesionalca za kojega kolege kažu kako je bio fizički, ali i psihički uvijek najspremniji. Više od šezdeset vatrogasaca s dubrovačkog područja, tada je uz pomoć četiri kanadera, nadljudskim naporima gasilo vatru koja se širila područjem Orašca-Gromače kod Zatona. Obranili su kuće kod Ljubača, ali život Komlenca tragično je prekinut. Dubrovnik i Hrvatska u nevjerici su primili ovu informaciju, održana je komemoracija u čast heroja, a na posljednjem ispraćaju su bile stotine ljudi. 

POTPISANI UGOVORI ZA CGO LUČINO RAZDOLJE

Županijski projekt o kojem se govori već godinama imao je brojne probleme, a oni najglasniji ticali su se same lokacije budućeg Centra za gospodarenje otpadom. Problemi nisu nedostajali ni u prošloj godini. U travnju je izabran izvođač, nakon čega je uslijedila žalba, pa je u lipnju poništena odluka o odabiru izvođača Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdoblje. Zbog toga je natječaj poništen, pa je uslijedio novi. U konačnici su odabrani izvođači s kojima su u rujnu potpisani ugovori vrijedni gotovo 400 milijuna kuna bez PDV-a. Magnum supra i Elektrocentar Petek prema ugovoru trebali bi projektirati i graditi CGO Lučino razdolje, ali sve se još jednom zakompliciralo s financijskim problemima tvrtke Elektrocentar Petek koja bi trebala proći  i stečajni postupak. Ipak, projekt bi prema potpisanim ugovorima trebao biti gotov za tri godine.

ODLAZAK VELIKANA

U prošloj godini napustili su nas likovna umjetnica Jagoda Buić, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika i legendarni ratni reporter Antun Masle, borac i osnivač Gladijatora Maro Perak, trener juda Željko Đapić, fra Ivo Kramar, vinar i uljar Božo Metković, trener Squarea Dragan Kiko Kovač, doajen dubrovačkog turizma Lukša Lucianović, kazališni redatelj Ivica Kunčević, dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Stijepo Raguž, dugogodišnji župnik katedralne župe u Dubrovniku don Stanko Lasić, dugogodišnji Jugaš i trener Željko Vukčević. 

*Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika*

Popularni Članci