Farčić otkrila koliko je dubrovačkih ugostitelja odustalo od svoje djelatnosti u vremenu korona-krize

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dok se Primorje zatvara, pet mjeseci nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, stanovnici Dubrovnika, Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja te Stona će od ponedjeljka piti kavu na terasama kafića.

U ostatku Hrvatske su početkom ožujka počeli s radom na terasama, no na jugu su tad odlučili da neće popuštati mjere kako bi imali što povoljniju epidemiološku sliku pred turističku sezonu. Situacija s pandemijom mnoge je ugostitelje previše koštala, a kako za 24sata kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Dubrovačko-neretvanske županije, do sad broje njih 26 koji su odustali od ugostiteljske djelatnosti. U najtežoj poziciji su oni koji nisu mogli plaćati najamninu vlasnicima poslovnih prostora.

- Mislim da se Dubrovnik počinje otvarati na vrijeme, ali svi znamo koliko je sve ovo krhko, posebno kada je situacija povoljna pa se ljudi opuste. No ja duboko vjerujem da će Dubrovčani biti odgovorni - kaže Farčić dodajući kako najveću zbunjenost kod turista izaziva upravo ta neujednačena slika u Hrvatskoj što se tiče mjera. 

Koliko je tema osjetljiva govori i podatak kako je na prvom letu iz Madrida bilo 170 gostiju, a na drugom tek njih 40. Naime, gosti iz prvog aviona nisu znali da je Dubrovnik svojevrsna enklava te da tamo vrijede strože mjere nego u ostatku Hrvatske. To se vrlo brzo odrazilo na broj putnika na drugom letu. Uz jug države ni Istra zahvaljujući trenutnoj situaciji zasad ne razmišlja o lockdownu.

Popularni Članci