EKOCID JE U TIJEKU, ČEKA LI SE TRAGEDIJA? Odlagalište poviše Brgata nije samo ruglo nego i velika opasnost, vrijeme je da mu se stane na kraj! (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Goran Mratinović
Čitatelji Dubrovačkog dnevnika u više navrata su slali fotografije prizora odlagališta otpada i šuta na Brgatu. Kad se od crkve sv. Ane na Gornjem Brgatu izlaskom iz kružnog toka uputite prema Dupcu, teško je ne primijetiti ruglo s desne strane koje se nalazi na privatnoj parceli.

To ruglo je prvo što ćete vidjeti kada idete prema Gornjem Brgatu, a pogled na njega 'puca' i iz same crkve sv. Ane. No, osim što je riječ o ekocidu koji nije nimalo ugodan oku, odlagalište predstavlja i veliku opasnost s obzirom na to kako se otpad počeo 'prelijevati' i na državnu cestu D-223, prometnicu kroz Brgat te stoga predstavlja veliku opasnost za vozače, ali i osobe koje prolaze tim područjem. Dubrovnik i okolica u posljednje vrijeme često podrhtavaju pa se postavlja pitanje što bi se dogodilo u slučaju potresa, gdje bi otpad završio i kome bi priprijetio. 

"Mediji su puno puta objavljivali o ovome slučaju, a nakon svake objave vlasnik zemljišta postaje sve bahtiji i bezobrazniji. Smetlište već odavno prijeti magistralnoj cesti. Ovdje se uporno gomila otpad i stvara se nova Grabovica na ulazu u svjetski i turistički Dubrovnik. Velika je odgovornost na Općini Župa dubrovačka koji ovu sramotu trebaju zaustaviti, a i policija bi trebala brinuti za sigurnost jer je prolazak cestom ozbiljno ugrožen. Trebalo bi spriječiti prije nego se dogodi ono što nitko ne bi poželio", poručio je prije nekoliko dana čitatelj Dubrovačkog dnevnika koji je upozorio na problem koji se događa na privatnoj parceli u vlasništvu Frana Maslaća. 

No, problem ne postoji od jučer. Naime, radi se o problemu koji traje najmanje dvije godine, mještani se žale, no ništa se po tom pitanju bitnije ne događa. Dubrovački dnevnik za komentar je upitao pročelnika Jedinstvenog upravog odjeća Juru Marića koji tvrdi kako je Općina Župa dubrovačka poduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se problem riješio.

"Upoznati smo s problemom i naše komunalno redarstvo redovito izdaje prekršajne naloge prema našim ovlastima, kao i naloge za uklanjanje. Također, obavijestili smo državni inspektorat na svim razinama, kao i policiju i Hrvatske ceste, no zasad nema očitih rezultata," izjavio je Marić za Dubrovački dnevnik dodavši kako je Općina napravila ono što može, a kako je sada na 'instituacijama da odrade svoj dio posla'. 

Jedan takav prekršajni nalog iznosi 5 tisuća kuna pa se pretpostavlja kako se vlasniku više isplati platiti kaznu nego propustiti turu. Neslužbeno doznajemo kako vlasnik na rješenja ulaže i žalbe što dodatno usporava cijeli postupak, a isti dobiva na vremenu. 

Međutim, vrijedi spomenuti kako je riječ o nelegalnom iskrcavanju otpada koje, osim što narušava izgled područja, predstavlja izvjesnu opasnost zbog čega ga je potrebno ukloniti dok ne izazove puno ozbiljnije posljedice. Jasno je kako je Općina u ovom slučaju odradila ono za što ima ovlasti, no poznato je i kako su čelnici jedinica lokalne samouprave ujedno i autoriteti koji komuniciraju ili bi trebali komunicirati s državnim institucijama. S obzirom na to kako je na čelu Župe dubrovačke ista politička opcija kao i ona vladajuća, na čelu države, za očekivati je kako bi pokoji poziv prema institucijama ili obraćanje istima ipak ubrzalo proces rješavanja problema. 

Popularni Članci