DAN POBJEDE Položeni vijenci na Vjetrenom mlinu i Boninovu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika pobjedi na Vjetrenom mlinu u Stupi, a potom i kod Spomen-križa na groblju Boninovo, u srijedu je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odana počast svim stradalim i poginulim braniteljima te svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Vijence je sa suradnicima položio župan Nikola Dobroslavić.

Župan Nikola Dobroslavić je u svom obraćanju kod Spomenika pobjedi podsjetio na teške, ali ponosne dane u kojima je oslobođen hrvatski teritorij od agresora i stvorene pretpostavke za stvaranje moderne hrvatske države.

”Taj 5. kolovoza je dan kada se prisjećamo svih naših poginulih i stradalih branitelja, civilnih žrtava rata i njihove žrtve koja nam je omogućila slobodu. Njima smo vječno zahvalni, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu koji je zacrtao put neovisne Hrvatske. Nažalost i danas smo svjedoci iznošenja ideja o tzv. Velikoj Srbiji, a u tom smislu se najavljuje i nekakav aerodrom pokraj Trebinja koji nema nikakvu gospodarsku ni ikakvu drugu opravdanost, ali zato ima političke razloge. Danas smo članica EU i NATO saveza, a uvijek ćemo biti na oprezu od nekakvih posezanja za onim što je naše i što smo izborili”, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i gradski vijećnik Blaž Pezo uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja također su zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen križa na groblju Boninovo.

 Predstavnici Grada Dubrovnika na ovaj su način iskazali pijetet i duboku zahvalnost prema svim stradalim braniteljima i brojnim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

 Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici istaknuo kako je iznimno važno očuvati sjećanje na sve branitelje koje su položili vlastite živote na Oltar Domovine.  

 „Puno života je dano za slobodu naše Domovine. Upravo zato se trebamo trajno prisjećati svih onih koji su svoje živote položili za Hrvatsku, za mir i neovisnost. Također, kroz brojne obljetnice pa tako i ovu prisjećamo se obitelji svih žrtava rata, čija je patnja i bol i danas zasigurno najveća“ naglasio je gradonačelnik Franković dodavši kako je obol branitelja u razdoblju kada se branila Hrvatska neprocijenjiv.

 Počast svim stradalima braniteljima odali su predstavnici Policijske uprave dubrovačko neretvanske i predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Grada i Županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 Kratku molitvu u znak spomena na poginule hrvatske branitelje održao je don Ante Burić, župnik crkve sv. Petra.  

Popularni Članci