BICIKLOM KROZ KONAVLE Ove godine utrka otvorena i za rekreativce, spremne i brojne nagrade (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Međunarodna biciklistička utrka "Konavle 100 km" održat će se u nedjelju, 06.11.2016. s početkom u 10 sati na Grudi, najavili su predstavnici Biciklističkog kluba Konavle na konferenciji za medije održanoj u petak u Hotelu Adria.

Tradicionalna utrka, koja već petu godinu zaredom promovira biciklizam i Konavle, ove godine ima novi format.

„Željeli smo ovaj sport približiti svojim sugrađanima i uključiti ih u utrku. Zato smo osmislili rekreativnu disciplinu MTB od 30 km tj. jedan krug oko Konavla kako bi se svi oni koji se ne bave biciklizmom ili sportom uopće, mogli uključiti. Prijaviti se mogu stariji od 14 godina, a mlađi isključivo uz pratnju roditelja. Za sportaše su namijenjene kategorije Sport (120km) i Classic (60km),“ rekao je u ime organizatora, Zoran Ćosić.  

Natjecat će se i nagrađivani biciklisti Josip Čerkez, Dragutin Bošnjak te predsjednik BK Konavle, Ivan Banović. Oni, za razliku od rekreativaca, dolaze i do brzine od 50 km/h.

„Trasa je kružna i iznosi 30 kilometara a moguće ju je proći za sat vremena. Start je na Grudi, odakle se vozi do vinarije, skreće na magistralu kojom se vozi do Zvekovice. Novom cestom se nastavlja kroz polje do Konavoskih dvora i Grude,“ dodaje Ćosić.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Organizator je u suradnji s MUP-om omogućio sigurnu vožnju na svim dionicama, posebice na magistrali. Osim toga, bez obizra što zakon to ne propisuje, potrebno je imati i biciklističku zaštitnu kacigu.

Osigurana je policijska pratnja, dva medicinska tima, volonteri na ključnim pozicijama kako bi natjecateljima utrka prošla što bezbrižnije. Na dionici magistrale od Grude do Zvekovice neće biti zaustavljen promet, no odvijat će se usporeno s dodatnim prometnim znakovima.

ŠPORKI MAKARULI ZA SVE SUDIONIKE

U cijenu od 120 kuna (za Sport i Classic) odnosno 60 kuna (MTB) za registraciju uključena je majica, informativni letak Turističke zajednice Konavle kao i ulaznica za Sokol kulu.

Do sada su prijavljeni vozači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Italije. Za učesnike utrke, dogovorena je posebna ponuda smještaja u suradnji s Hotelom Adria po promotivnoj cijeni.

Po završetku utrke, bit će organizirana dodjela medalja i pehara. Novčane nagrade su osigurane za kategoriju Sport u iznosu od 7.500 kuna. Pobjednici će s ostalim natjecateljima i pratiteljima proslaviti uspjeh uz šporke makarule, rižot s povrćem i piće.

Prema riječima organizatora, do sada je svake godine utrka održana na sunčan dan te se nadaju da će tako biti i u nedjelju. Prošle godine na utrci je sudjelovalo 135 vozača i 200 osoba koje su došle podržati „Konavle 100 km“ a isti broj očekuju i ove godine. U slučaju kiše, startna pozicija bit će natkrivena, a podjela medalja i domjenak će se održati u Domu kulture na Grudi.

PRIJAVE SU OTVORENE

Natjecatelji se mogu prijaviti online ili se registrirati od 8 sati na startnoj poziciji. Link za prijavu se nalazi ovdje.

„Za natjecanje nije potrebna nikakva posebna oprema, samo sportska odjeća i obuća, rezervna odjeća u slučaju kiše i voda. Bicikl i kacigu, ukoliko nemaju, natjecatelji mogu rezervirati 20-ak bicikala BK Konavle. Javiti se trebaju na bk.konavle@yahoo.com,“ pojasnio je Ćosić.

„Ma potrebno je samo malo volje,“ zaključio je Dragan Peručić, član upravnog odbora BK Konavle.

Olja Ljubišić

Popularni Članci