APEL KONAVLJANINA ‘Zatvorite nas u karantenu, radi seoskih druženja, ilegalne svadbe i festa pola je Konavala zaraženo koronom!’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Sukladno priopćenju Stožera civilne zaštite danas je u Konavlima 17 novozaraženih. Unatoč apelima načelnika Općine Konavle Boža Lasića, iz dana u dan situacija u Konavlima je sve gora. Dubrovačkom dnevniku se javio zabrinuti Konavljanin (podaci poznati redakciji) koji je želio da se istina o stvarno oboljelim mještanima zna i da se nešto po tom pitanju poduzme. 

Iako brojke u Hrvatskoj padaju, u Dubrovniku i Konavlima rastu. U protekla tri dana u Konavlima je službeno 36 novozaraženih osoba, no neslužbeno doznajemo da su te brojke deseterostruko veće i da u nekim konavoskim selima gotovo svi mještani imaju simptome Covida ili cijele obitelji imaju simptome. Brojni se i ne testiraju, a obiteljska druženja, kartaške igre su sve samo ne izuzeci u hladnim danima.


Konavljanin koji je nazvao Dubrovački dnevnik želio je uputiti apel Civilnom stožeru: ‘Zatvorite nas odmah u karantenu, eskaliralo je do te mjere da nam do Uskrsa neće cjepivo niti trebati jer ćemo ili steći imunitet ili leći ispod ploče,’ rekao nam je čitatelj u dahu i nabrojio niz unutarnjih objekta gdje se ilegalno okupljaju Konavljani, a rekao nam je i kako je u jednom selu posebno eskaliralo. Čak su jedno vjenčanje i svadba bili u mjestu, pa je buknulo odmah, svojta se zarazila, a sve pod krinkom ‘uže obitelji’ na svadbenom okupljanju.


‘Svi sve znaju, zna se što se događa, okupljanja po vinarijama, igre na karata na Grudi, opijanje u zatvorenom... Nemam namjeru pričati o imenima objekata ili organizatorima, ali ovo nam ne treba. Dok je ostatak Hrvatske koliko toliko odgovoran, mi se ovdje na jugu Hrvatske, koji egzistiramo od turizma, ponašamo kao da sve ovo neće ostaviti dubok trag i kao da će nam turisti dolaziti ovdje ako se ponašamo neodgovorno i bahato. Svaka čast načelniku Lasiću koji jedini nešto radi i apelira na sugrađane, samo ne znam gdje su ostali, treba aktivirati i policiju i sve raspoložive koji će ovo pokušati zaustaviti jer je i prije godinu dana sve u Konavlima počelo,’ rezignirano je zaključio naš sugovornik.


Podsjetimo, u našoj Županiji danas su zabilježena ukupno 44 nova slučaja koronavirusa, a u samoizolaciji je čak 861 osoba. Od idućeg ponedjeljka nastava u Konavlima ide online, a vrtići se zatvaraju.

U prvih 19 dana veljače oboljele je 516 osoba, dok je u prvih 19 dana siječnja broj oboljelih bio 417. Petak se izjednačio sa 6. veljače kada su također oboljele 44 osobe. 

Popularni Članci