SVETI ILIJA NIJE ZA NEISKUSNE! Spašen planinar na Pelješcu; bio je dobro opremljen, ali ovo ga je moglo koštati života

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Ivica Trojanović, Baro Pervan
Stranica HGSS-a Orebić danas oko podne dobila je poziv za pomoć planinaru kojem je pozlilo pri spustu sa Svetog Ilije. U akciji je sudjelovalo  pet članova HGSS Stanice Orebić koji su spasili planinara.

"Zahvaljujući prisebnosti njegove kćerke koja je službi poslala fotografije mjesta na kojem su se sklonili u hlad, vrlo brzo su locirani te je zbog velike vrućine i udaljenosti od ceste angažiran helikopter Mi-8 HRZ-a. Dok je letio put Orebića, dotle su članovi HGSS Stanice Orebić došli do iznemoglog planinara te mu pružili prvu pomoć, hidrirali ga i dali kisik.

Po dolasku helikoptera jedan je spašavatelj spušten, unesrećeni pripremljen za transport te podignut vitlom u letjelicu. Po spuštanju na nogometno igralište (Orebić još uvijek nema helidrom) planinar je pregledan od dežurnog liječnika HMP Orebić, stabiliziran i transportiran u splitsku bolnicu. Njegovo stanje po dolasku u Split je stabilno i van životne opasnosti je.

Treba napomenuti da je planinar sa svojom kćerkom bio korektno opremljen i da su na vrijeme išli u brdo ali je velika vrućina učinila svoje. Ovog puta su teže posljedice izbjegnute zahvaljujući prisebnosti kćerke i uigranosti i spremnosti službi uključenih u ovo spašavanje, od službe 112, članova HGSS-a na zemlji i u zraku, posade helikoptera, DVD-a Orebić i naravno ekipe HMP Orebić", napisao je Ivica Trojanović.

Popularni Članci