A IMAJU MANJE GOSTIJU NEGO JEDAN DUBROVAČKI HOTEL Jeste li znali da Opuzen, Ploče i Slivno imaju vlastite turističke zajednice?

Autor: Ivona Butjer Mratinović
U javnom prostoru se puno puta povlačilo pitanje potrebe broja županija u Hrvatskoj. Dio političkih opcija predlagao je ukidanje, dio smatra kako to nije potrebno, no javna se uprava reducirala tek utoliko što će se u predstojećim izbornim ciklusima birati jedan zamjenik gradonačelnika odnosno župana te manji broj dužnosnika u gradskim i općinskim vijećima. 

Često se zna kritizirati i broj općina unutar samih županija. Primjerice, Pelješac koji prema popisu stanovnika iz 2001. godine broji nešto više od osam tisuća stanovnika ima četiri općine. Janjina je najmanja, ima tek 593 stanovnika. A što je s turističkim zajednicama? 


REKORDNIH OSAM TISUĆA GOSTIJU GODIŠNJE ZAHTIJEVA TURISTIČKU ZAJEDNICU. ILI IPAK NE?

Zamjenica predsjednika Strukovne grupe putničkih agencija ŽK Dubrovnik Slavica Grkeš na društvenim je mrežama, nedugo nakon što je kandidat za župana Roko Tolić predstavio svoju kandidatkinju za zamjenicu, Maju Erak, koja je direktorica Turističke zajednice grada Ploča, objavila kako nije ni znala da Ploče imaju svoju turističku zajednicu.

„Danas sam naučila da Ploče imaju turističku zajednicu, kad je direktorica iste predložena za zamjenicu župana jednog kandidata za nadolazeće izbore. Vrag mi nije dao mira pa sam vidjela da postoji i TZ Opuzen, TZ Metković, Slivno... Ima ih još, ali ne mogu...,“ objavila je Grkeš. Kako kaže, ne dovodi u pitanje potrebu postojanja Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije kao krovne, međutim nije joj jasna potreba tolikog broja turističkih zajednica za mala područja. Tako vjeruje kako bi bolje rješenje bilo imati jednu turističku zajednicu na području Neretve koja bi pokrivala čitavu ponudu tog područja i imala marketinšku kampanju naslonjenu na TZ županije. Pritom napominje kako hladni pogon nekih manjih turističkih zajednica i košta, možda i više no što su sami prihodi, što u konačnici opet košta porezne obveznike.

Prema podacima koje je Dubrovački dnevnik zatražio od Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Ploče su tijekom rekordne 2019. godine ostvarile tek osam tisuća dolazaka gostiju koji su ostvarili 40 tisuća noćenja. Za usporedbu, turistički Dubrovnik je u toj rekordnoj godini ostvario preko 1,4 milijuna dolazaka i preko 4,4 milijuna noćenja. Nešto manje turistička Župa i Konavle ostvarili su po cca. 170 tisuća gostiju i imaju respektabilne hotele. Ploče, sa svega osam tisuća dolazaka, imaju svoju turističku zajednicu.
KAO 'TURISTIČKA MEKA' S HOTELOM KOJI NUDI TELEVIZIJE IZ 90-IH

Dubrovački dnevnik provjerio je kakav se smještaj nudi gostima koji dolaze u Ploče, koje imaju svoju turističku zajednicu. Prema Booking.comu, uglavnom se tu radi o privatnom smještaju, a izdvaja se tek jedan hotel.

Provjerili smo o kakvom se smještaju radi i prema fotografijama koje hotel koristi, radi se o staromodnom smještaju, kojega gosti u komentarima na mrežama tako i  opisuju, vrlo negativno. Na priloženim fotografijama se jasno i vidi zašto, radi se o uređenju koje podsjeća na razdoblje iz druge države, dok su sobe opremljene velikim kockastim TV uređajima kakvi su se koristili u prošlom stoljeću.  Dakle, Ploče imaju svoju turističku zajednicu, ali ne i respektabilan hotel u kojem bi ti gosti, koji su zaista malobrojni, mogli odsjesti onako kako bi i trebali. Barem uz smještaj i uređaje koji odgovaraju vremenu u kojem živimo.

I KORČULI TREBAJU ČETIRI OPĆINE I ČETIRI TURISTIČKE ZAJEDNICE

No, Ploče nisu jedine. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoji čak 19 turističkih zajednica, od kojih svaka ima svoje direktore te zaposlenike koji se financiraju iz sredstava poduzetnika i poreznih obveznika. Tako vlastite turističke zajednice imaju 'turistički' Metković, ali i Slivno. U rekordnoj 2019. godini, u Slivno je tijekom cijele godine stiglo oko 28,5 tisuća gostiju, a u Metković šest ipo tisuća. Još je to i uspjeh ako se u obzir uzme da je 2019. godine Turistička zajednica u Opuzenu ostvarila 600 dolazaka gostiju.

Poznato je i kako je otok Korčula podijeljen u pet općina od kojih svaka ima i svoju turističku zajednicu, uključujući tako i Smokvicu čija je turistička zajednica ostvarila 8,5 tisuća dolazaka u 2019. godini.

JEDAN HOTEL U DUBROVNIKU IMA VIŠE GOSTIJU NEGO VEĆINA TURISTIČKIH ZAJEDNICA U ŽUPANIJI

Vrijedi spomenuti kako se svi prethodno navedeni podaci odnose na 2019. godinu koja je bila rekordna turistička godina. Podaci za 2020. godinu su znatno slabiji, uslijed pojave epidemije koronavirusa. Tako je TZ Ploče ostvarila 4 104 dolaska gostiju, Opuzen 314, Metković nešto više od 3 400. Iako su rezultati zapravo u takvim turističkim zajednicama minorni i u rekordnim godinama, još su slabiji bili 2020. godine, no ipak i dalje rade i egzistiraju. I to bez obzira na troškove za zaposlenike u 2020. godini, kad bi se svaka lipa trebala štedjeti kako se ne bi dogodio financijski i gospodarski krah uslijed krize koje je nastupila i pogodila cijelu Hrvatsku, ali i svijet. 

Usporedbe radi, jedan hotel prosječnih kapaciteta u Dubrovniku ostvari oko 60 tisuća dolazaka gostiju godišnje. To je više nego što su u rekordnoj 2019. godini ostvarile turističke zajednice u Pločama, Metkoviću, Slivnom, Blatu, Opuzenu... U prijevodu, više nego što je ostvarila većina turističkih zajednica na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tako je, primjerice, TZ Opuzen u 2019. godini ostvarila svega 600 dolazaka gostiju, a jedan prosječan dubrovački hotel ostvari ih 60 tisuća. Treba li onda svaki hotel imati svoju turističku zajednicu?

Tekst je originalno obavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom. 

Popularni Članci