'

Vjenčali se John Lennon i Yoko Ono

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jedan od najpoznatijih glazbenika svih vremena i frontman najomiljenijeg banda svih vremena The Beatles, John Lennon na današnji je dan oženio ekscentričnu japansku umjetnicu i aktivisticu Yoko Ono koju je javnost desecima godina krivila kako je upravo ona „zaslužna“ za raspad poznatog sastava, a od navedenih optužbi ju je krajem prošle godine „spasio“ Lennonov kolega Paul McCartney koji je konačno javno demantirao takve sumnje.

Ova veza, ali i brak, spadaju među neke od najkontroverznijih, najeksponiranijih i najzapamćenijih. O njihovom upoznavanju postoje dvije verzije priče. Prva je ta kako su se upoznali u galeriji Indica gdje je Ono imala svoju izložbu, dok druga verzija govori o tome kako je radila na glazbenim temama za knjigu u Londonu te kako je tom prigodom zapravo susrela svog budućeg izabranika, a poveznica je bio upravo Paul McCartney koji ih je upoznao. Lennon je već tada bio oženjen, no usprkos tome iskra među njima se zapalila i rođena je jedna od najlegendarnijih ljubavi svih vremena.

Tijekom svoje veze i braka borili su se protiv društvene nepravde, zapamćeni su po sudjelovanju u protestima i aktivizmu, pisanju pisma upućenog kraljici Elizabeti, a čak su i svoj medeni mjesec proveli u Amsterdamu prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu. Vjenčali su 20. ožujka 1969. godine se nakon tri godine poznanstva u Gibraltaru nakon čega je Lennon svome dodao i njeno prezime te se počeo predstavljati kao John Ono Lennon.

Osim toga, na današnji dan je prvi bestseller SAD-a Čiča Tomina koliba prvi put izdan kao knjiga, i to 1852. godine, kada je prodan u više od milijun primjeraka. Spisateljica je Harriet Beecher – Stowe, prijašnja izdanja izlazila u časopisu Nation Era, a sama okosnica radnje je pitanje odnosa bijelaca prema crnačkom stanovništvu te ropstva.

Albert Einstein je objavio Opću teoriju relativnosti u kojoj je predstavio relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije, a sve to 1916. godine. 17 godina nakon toga, na isti datum izgrađen je prvi nacistički logor Dachau koji je službeno klasificiran kao „koncewntracijski logor za političke zatvorenike“. U njemu je ubijeno najmanje 28 tisuća ljudi.

Na današnji dan rođeni su Publije Ovidije Nazon, Napoleon II, Henrik Ibsen, Hal Linden, Lee „Strach“ Perry, John de Lancie, Spike Lee, Fernando Torres, Holly Hunter, Theresa Russel, Michael Rapaport, David Thewlis i Ljubo Jurčić.
 

Popularni Članci