'

Upućen prvi telefonski poziv, rođen Chuck Norris

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas je važan dan za sve one koji obožavaju satima pričati preko telefona. Naime, 10. ožujka 1876. godine uspostavljen je prvi uspješni telefonski poziv.

Tako je Alexander Graham Bell uputio telefonski poziv svom pomagaču u susjednoj sobi, a njegove riječi: „Mr Watson – Come here – I want to see you“ ušle u povijest. Tada je to bilo pravo čudo, a danas su slični pozivi tek dio svakodnevice.

Na današnji dan, 1831. godine, oformljena je Legija stranaca od strane francuskog kralja Luja Filipa. Njihova prva misija izvedena je u Alžiru, a bila je sastavljena od dobrovoljaca iz cijele Europe. Za svakog pripadnika osobito je važan Legionarski kod časti, a jedan od pripadnika navedene vojske bio je umirovljeni general Ante Gotovina. Iako je dugo vremena smatrano kako Legija stranaca uglavnom privlači plaćenike i kriminalce, danas je to nemoguće i protivi se njenim temeljnim zakonima.

Mahatma Gandhi uhićen je na današnji dan, 1922. godine, osuđen na šest godina zatvora zbog poticanja nemira, no nakon dvije godine je pušten zbog operacije slijepog crijeva. 1959. godine započeo je Tibetanski ustanak, otkriveni su Uranovi prstenovi, a NASA-ina višenamjenska sonda dospjela je do Marsove orbite.

Na današnji dan rođeni su Broncho Billy Anderson, James Earl Ray, Chuck Norris, Osama bin Laden, Sharon Stone, Ivan Rakitić.

 

Popularni Članci