'

Ukazala se Gospa u Lurdu, Nelson Mandela pušten iz zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest ima tendenciju ponavljati se: prvi puta kao tragedija, drugi put kao farsa, rekao je jednom davno Hegel. Međutim, događaji koji su obilježili današnji dan nisu tragični već predstavljaju jednu vrstu nade, svjetla u ovom suvremenom svijetu kada čovjek luta izbombardiran svakojakim iskomercijaliziranim vrijednostima.

Na današnji dan 1858. godine ukazala se Gospa u Lourdesu, djevojčici Bernardici Suobirous, a do 16. srpnja te iste godine ukazala se još sedamnaest puta. Djevojčica Marija-Bernardica Soubirous bila je kći lokalnog mlinara. Umrla je u dobi od 35 godina i kasnije je proglašena sveticom (sv. Bernardica Soubirous). Godišnje Lourdes posjeti oko 5 milijuna vjernika. Papa bl. Ivan Pavao II. bio je u Lourdesu osobno dva puta.

Današnji dan obilježila je i pobjeda ljudskih prava. Godine 1990. anti-apartheid aktivist Nelson Mandela, 27-godišnji politički zatvorenik, pušten je iz zatvora izvan Cape Towna, Južna Afrika. Nelson Mandela jedan je od najpoznatijih političkih aktivista i boraca za ljudska prava koji je zbog toga što se usudio usprotiviti tadašnjem političkom vodstvu završio 27 godina u zatvoru.

Nakon oslobađanja iz zatvora, ponovno se počeo baviti politikom, a bio je zbog svog pomirljivog stava poštovan i od strane bijelaca te zbog napora da ujedini Južnoafrikance koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.

Nelson Rolihlahla Mandela prvi je demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike te prvi crnac koji je obilježio ovu funkciju. Njegova praktički cijela karijera bila je usredotočena na borbu protiv apartheida, inače poznat kao sustav rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike.

Popularni Članci