'

Svjetski je dan očuvanja energije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.moja4zida.hr
Svjetski je dan očuvanja energije, koji se, kako su izvijestili iz Ministarstva gospodarstva, obilježava kako bi se potaknulo bolje shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energije.

Iz Ministarstva poručuju kako je učinkovito korištenje energije dio energetske politike Hrvatske i od interesa za našu zemlju.

U priopćenju podsjećaju kako je s ciljem praćenja ušteda, izrađen Nacionalni program energetske učinkovitosti za razdoblje 2008. do 2016. godine, tijekom kojeg je, sukladno EU standardima, obvezna izrada tri trogodišnja akcijska plana. Svaki se sastoji od izvješća o aktivnostima provedenim u prethodnom trogodišnjem razdoblju te predstavlja podlogu za izradu sljedećeg.

"Nacionalni okvirni cilj ušteda za 2016. godinu iznosi 19,77 PJ, a prvi među-cilj, postavljen za 2010. godinu, iznosi 6,59 PJ. Na temelju statistika i analiza utvrđeno je da su u 2010. godini ostvarene uštede od 6,43 PJ, čime je cilj gotovo ostvaren. Stoga su poduzete dodatne aktivnosti kroz usklađivanje energetskog zakonodavstva s odrednicama najnovije direktive o energetskoj učinkovitosti i kroz jačanje institucionalnih kapaciteta", priopćili su iz Ministarstva.

Drugi akcijski plan, koji se provodi do kraja ove godine, objedinjuje nove mjere te one koje se nastavljaju od 2010. godine. Radi se o okupno 46 mjera, između ostalih za zgrade i kućanstva, kako bi se ostvarile uštede u javnom sektoru, sektoru komercijalnih usluga, industrije, prometa i energetskih tvrtki. Fokus se, pojašnjavaju, stavlja na poticanje obnove stambenih i nestambenih zgrada jer na sektor zgradarstva otpada više od 50 % potrebnih ušteda.

Akcijskim planom uključene su i mjere obnovljivih izvora energije - povećanja uporabe sunčeve energije, dizalica topline, biomase, elektro mobilnosti, čime će se doprinijeti ostvarenju ciljeva povećanja udjela obnovljivih izvora energije u 2020. godini od 20 % u ukupnoj potrošnji energije. Izraženi su i napori u sektoru prometa u kojem se predviđa provođenje mjera za poticanje javnog prijevoza i promocija električnih automobila.

Ukupno trogodišnje financiranje za sve mjere iznosi oko 5,8 milijardi kuna, od čega čak više od 90 % otpada na mjere energetske obnove zgrada javnog sektora, kao i stambenih i komercijalnih zgrada.

Media servis

Popularni Članci