Reportaža CNN-a s prvih linija obrane Ukrajine: "Napad je neminovan"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot Youtube
Oko 500 metara od separatista koje podržava Rusija, skupina ukrajinskih vojnika čeka sukob za koji su sigurni da će se dogoditi. Muškarci su neobično opušteni u vezi svega toga, kaže CNN-ov fotoreporter Timothy Fadek, koji je jučer proveo neko vrijeme s vojnicima na linijama bojišnice u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk.

"Oni su prihvatili neizbježnost. Razgovarao sam s jednim od vojnika i on je rekao: 'To je neizbježno. Prihvatili smo tu neizbježnost napada.' A onda je došlo do male prepirke između dvojice vojnika. Jedan je rekao: 'Rusi neće prijeći granicu, oni će napasti s mora', znači s Azovskog mora. Drugi vojnik se nije složio s obje te procjene i rekao: 'Ne, napad će krenuti iz Bjelorusije'", prepričava Fadek.

Nisu sigurni otkud će napad doći, ali su 100% sigurni da će se dogoditi

Iako se možda ne slažu s glavnim smjerom napada, svi su 100 posto uvjereni da će se to dogoditi.

"Oni su prihvatili ovu neugodnu činjenicu, ali su izuzetno opušteni. Nema ni trunke nervoze na njihovim licima. Spremni su za borbu. Spremni su već dugi niz godina, iako ne žele sukob. Pitao sam ih: 'Želite li ovaj rat?' A oni odgovaraju: 'Naravno da ne želimo'", govori Fadek za CNN.

I stanovnici uvjereni u napad: "Nitko ne može učiniti ništa da to zaustavi"

Napetosti između Ukrajine i Rusije na najvišoj su razini u posljednjih nekoliko godina, a gomilanje ruskih vojnika u blizini granice potiče strahove da bi Moskva uskoro mogla pokrenuti invaziju. Kremlj negira da planira napad, tvrdeći da potpora NATO-a Ukrajini predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom boku Rusije.

U Muratovu, ukrajinskom gradiću udaljenom 20-ak minuta vožnje od prve crte bojišnice, ljudi su puno nervozniji od vojnika, ističe Fadek. Ali čini se da su i oni pomireni sa svojom sudbinom. Na pitanje što misli o mogućnosti napada, jedan farmer slegnuo je ramenima: "To će se dogoditi i nitko ne može učiniti ništa da to zaustavi."

Amerikanci poslali "smrtonosno oružje" u Ukrajinu, kažu da je to tek prva pošiljka

Podsjetimo, danas je prva pošiljka američkog paketa sigurnosne potpore Ukrajini u vrijednosti od 200 milijuna dolara stigla u Kijev.

Isporuka je uslijedila nakon ovotjednog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena glavnom gradu Ukrajine u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetaka tisuća ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija niječe planiranje nove vojne ofenzive.

"Smrtonosna sigurnosna pomoć"

Paket pomoći od 200 milijuna dolara Washington je odobrio u prosincu. "Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", stoji na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalaze "smrtonosna sigurnosna pomoć i streljivo namijenjeno ukrajinskim braniteljima". Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

"Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava", navodi se u objavi američkog veleposlanstva u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik zahvalio Bidenu na "dosad neviđenoj vojnoj pomoći"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih tjedana u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o ovotjednim razgovorima s Rusijom. "Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan", napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija jučer najozbiljnije zaprijetila Zapadu

Rusija je jučer zaprijetila Zapadu "najozbiljnijim posljedicama" nastavi li ignorirati njezinu "legitimnu zabrinutost" zbog vojnih pojačanja SAD-a i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama. To stajalište preneseno je Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

"Antony Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignoriranje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice", poručila je Moskva.

Rusija je na tom susretu inzistirala i na "uspostavi izravnog dijaloga" između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Glavni tajnik UN-a: Siguran sam da neće biti invazije, nadam se da sam u pravu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je sinoć da je "siguran" da se vojna invazija ili upad Rusije u Ukrajinu "neće dogoditi" i izrazio želju da se diplomatskim putem riješi trenutačna kriza između Rusije i Sjedinjenih Država.

"Ne bi trebalo biti vojne intervencije", ocijenio je glavni tajnik na tiskovnoj konferenciji. "Siguran sam da se to neće dogoditi" i "čvrsto se nadam da sam u pravu", dodao je. "Mislim da je diplomacija način rješavanja problema", istaknuo je Antonio Guterres, upozorivši da treba "spriječiti najgore".

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden ocijenio da njegov ruski kolega Vladimir Putin, koji je nagomilao vojsku uz granicu s Ukrajinom, ne želi "rat velikih razmjera". No "mislim da će ući" u Ukrajinu na ovaj ili na onaj način, "nešto će morati učiniti", dodao je, bez drugih pojedinosti.

Rusija tvrdi da ne kani vojno intervenirati u Ukrajini, premda je rasporedila vojnike i oružje uz granicu te dvije zemlje, piše Index.

Popularni Članci