'

Predsjednik Nikolić odbija primiti pripadnike hrvatske manjine

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Iako se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić voli hvaliti kako njegova zemlja poštuje manjiska prava, on se ponaša posve suprotno. Naime već šest mjeseci odbija primiti predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, rekao je za HTV Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji broj Hrvata je drastično pao. Danas ih je tek 57.000, mahom u Vojvodini, što je dvostruko manje nego li prije 20 godina i slaba im je utjeha da je ukupan broj stanovnika manji u cijeloj Srbiji.

Na upit novinara HTV-a kada će primiti hrvatsko izaslanstvo, odgovor iz ureda srbijanskog predsjednika nije stigao.

Ovo je samo još jedan djelić sveukupnog odnosa prema hrvatskoj zajednici koja primjerice već deset godina čeka da Srbija počne poštovati sporazum o zaštiti manjina koji je potpisala s Hrvatskom, navodi se u prilogu HTV-a.

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća istaknuo je ida ne postoji ni jedan udžbenik na hrvatskom jeziku, osim za hrvatski jezik koji je tiskan ove godine od 1. do 8. razreda. "I tu je opet bila diskriminacija jer je Srbija osigurala besplatne udžbenike samo za prva četiri razreda", istaknuo je Bačić.

Popularni Članci