Vinković: „Hrvati su snalažljivi, kad poskupe cigarete prijeći će na pušenje trave.“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: zagrebonline.hr
Na sjednici se danas raspravlja o usklađivanju trošarina za alkohol, duhanske prerađevine, gorivo, ugljen, plin i električnu energiju te je naglašeno poskupljenje samo kod duhanskih proizvoda s ciljem usklađivanja s EU.

Dobra je vijest da znatnog povišenja cijena neće biti, no cijene duhana i duhanskih proizvoda ipak će udariti po džepu pušača.  Ministar financija Boris Lalovac jasno je naglasio kako Hrvatska ionako po tom pitanju dosta zaostaje za EU-om gdje su cijene daleko više.

Spomenuto poskupljenje odvit će se, najavljuju, u tri faze i to: prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. godine.

Cijene alkoholnih pića ostaju iste stoga se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo za međuproizvode poput etilnog alkohola.

Vezano za motorna goriva, iz Vlade poručuju kako je Hrvatska dobar dio toga pitanja riješila odlukom da se naknade za Handu (Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata), evidentiraju kao trošarine, pa je za usklađenje ostalo samo 10 lipa razlike na dizel goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike, donosi Dnevnik.

Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina pa tu mora provesti dosta promjena, no, kako obećavaju iz Vlade, to građanima neće donijeti poskupljenja.

Kod gospodarstva poskupljenje bi trebalo biti minimalno, za jedan do dva posto, i to samo u dijelu gdje se plin ili ugljen ne troše u procesu proizvodnje što ne bi trebalo utjecati na izlazne cijene, niti na poslovanje tvrtki, ističu iz Vlade.

SDP-ov Ivo Jelušić rekao je kako su se neke stvari odgađale, ali da se sada trošarine moraju uskladiti s EU. 'Cigarete će postupno zasigurno poskupjeti. Izborili smo se za prijelazni period od 4 godine i u tom roku moramo usuglasiti trošarine s Unijom', rekao je Jelušić i dodao kako će do 31. prosinca 2017. trošarina za jednu kutiju cigareta iznositi čak 13 kuna, a do 1. srpnja i ulaska u Uniju moraju iznositi minimalno 10 kuna.

Zoran Vinković iz HDSSB-a naglasio je kako je neusklađenost cijena velik problem i unutar Europske unije te ponovio kako sumnja da ćemo 1. srpnja ući u Uniju. 'Samo prošle godine je cijena električne energije skočila za 30 %', rekao je Vinković i dodao kako se građani vraćaju grijanju na drva. 'Trošarinama ćemo utjecati na cijenu duhana. Neću propagirati pušenje, čak se i sam želim maknuti od toga, ali poskupljenje će potaknuti šverc duhanskih proizvoda, dovoljno je pogledati naše granične prijelaze. Hrvati će se vrlo brzo snaći pa će zbog teške situacije prijeći na pušenje trave', rekao je ovaj HDSSB-ovac.

Izvor: Dnevnik.hr

Popularni Članci