Sve poznatije snage HDZ-a i SDP-a, Škoro očito u paničnoj potrazi za kandidatima na jugu

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Ivona Butjer
Iako je i dalje poprilično nepoznanica, neke stvari sjedaju na svoje mjesto oko nadolazećih izbora.

Svakako, politička vijest tjedna je kako će listu HDZ-a na jugu predvoditi Bračanin Vili Beroš, aktualni ministar zdravstva. Radi se trenutno o top političkoj marki, osobi iznimno popularnoj zbog rada uz krizni Stožer, oformljen kroz epidemiološku krizu izazvanu koronavirusom. Čak je idolopoklonstvo upućeno prema Berošu prelazilo granice dobrog ukusa, sličilo je to više na neke dalekoistočne provincije, ali treba priznati kako se tu trenutno radi o iznimno prisutnom političaru, koji nosi sa sobom veliki broj glasova.

Što se tiče kandidata HDZ-a, kako je više puta spominjano u javnosti, njih će na listi biti četvero, a među njima bi kako zasad stvari stoje trebali biti gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te predsjednik ŽO HDZ-a DNŽ Branko Bačić.

A znano je tako i koje je kandidate predložila Županijska organizacija SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije. SDP je tako predložio županijskog predsjednika Krešimira Kurana, predsjednicu SDP-a Grada Korčule Mariju Šegedin, gradonačelnika Ploča Miša Krstičevića, načelnicu Vele Luke Katarinu Gugić, načelnika Općine Smokvica Kuzmu Tomašića te predsjednika SDP-a Grada Dubrovnika i gradskog vijećnika Jadrana Barača.

Inače, i sam predsjednik SDP-a Davor Bernardić kad je govorio o imenima s juga, kazao je kako računa na Krstičevića i Gugić te je očito kako će se oni naći na listi. A na listu bi trebao i Jadran Barač, kao jedini kandidat iz Dubrovnika. Podsjetimo, SDP na izbore ide kao šira koalicija, tu su još HSS, Glas, HSU i SNAGA. Treba vidjeti hoće li tu biti još netko iz ostalih stranaka, mada je teško očekivati da tu može biti neko zvučno ime iz Dubrovnika iz jednostavnog razloga što takvih, a da su politički prepoznati, nema.

Nepoznanica je i Miroslav Škoro te njegov Domovinski pokret. On bi u desetoj izbornoj jedinici trebao izaći s Ružom Tomašić, a spominje se ime i Roberta Pauletića iz Splita. Dubrovački dnevnik pričao je s popriličnim brojem "insajdera" na desnom političkom spektru u Dubrovniku te se nijedno ime iz Grada tu ne spominje, barem ne u ozbiljnom smislu. Znači to samo jedno, dakle da sam Škoro još nije oformio listu na jugu te je očito u tijeku inicijacija mogućih kandidata.

S druge strane govori to i o minimalnom broju nezadovoljnih u županijskom HDZ-u, ali tako to i jest obično onda kad se drže poluge vlasti. Preostaje za vidjeti koga će na kraju Škoro privoliti da ga predstavlja na listi u X. izbornoj jedinici.

Tekst je izvorno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom. 

Popularni Članci