Reagirao Kristić: Istina je da sam zatražio uvid u listiće, utvrđeno je da su mi oduzeti glasovi!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Gradski vijećnik i kandidat Mosta na listi za X. izbornu jedinicu Maro Kristić reagirao je na napis pod naslovom 'Kristić pomislio da vrijedi više pa zatražio uvid u glasačke listiće', a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. 

"U svom nepotpisanom članku pod nazivom "Kristić pomislio da vrijedi više pa zatražio uvid u glasačke listiće" koji ste objavili na cijenjenom portalu  Dubrovački dnevnik iznijeli ste cijeli niz neprovjerenih informacija koje ne odgovaraju istini. Žao mi je da ste pored tolikog broja kvalitetnih novinara napravili vjerujem nenamjeran propust koji je u suprotnosti s pravilima novinarske struke te me niste prije objave kontaktirali kako bih Vam dao pravovaljane informacije pa sam se stoga u svrhu ispravke netočno iznesenih informacija dužan očitovati kako slijedi:

Istina je da sam podnio prigovor na rezultate izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru za X. izbornu jedinicu za područje Grada Dubrovnika, Općine Župa dubrovačka, Općine Konavle i Općine Dubrovačko primorje. Naime, nekoliko mojih bliskih prijatelja i članova obitelji me upozorilo kako na nekim biračkim mjestima poput onog na Zavodu za zapošljavanje u Dubrovniku nisam ostvario niti jedan preferencijalni glas, a oni sami su tvrdili da su upravo oni svoj glas dali meni. Dokaz o rezultatima izbora na predmetom biračkom mjestu dostavljam u privitku. Moj prigovor je usvojen od strane potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva i omogućen mi je uvid u glasačke listiće. Uvid sam izvršio u Općinskom sudu u Dubrovniku i tvrdnje moje rodbine i prijatelja su se pokazale točnima. Samo na predmetom biračkom mjestu oduzeto mi je 19 preferencijalnih glasova koji su mi rješenjem koje je potpisao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva i vraćeni. Predmetno rješenje Vam dostavljam u privitku. Izvršio sam i uvid u rezultate glasovanja  na još tri biračka mjesta na području Grada Dubrovnika i među nevažećim listićima zatekao listiće na kojima smo ja i Božo Petrov zaokruživani na istim listićima s dvije različite kemijske olovke. Ove dvije interesantne spoznaje meni jesu, a trebale bi i Vama biti dovoljne da se  u budućnosti zajednički zauzimamo za transparentnost izbornog procesa. Također Vam predlažem da prvom sljedećim prilikom, a to može biti na sljedećim lokalnim izborima posjetite dubrovački sud i osobno se uvjerite u kakvim se uvjetima, bez krivnje službenika i bez ikakvog nadzora čuvaju glasački listići po plodovima različitih prostorija. I to bi nam trebalo poslužiti kao dokaz da treba mijenjati izborni zakon i uvesti elektronsko i dopisno glasovanje, jer uvjeti u kojima se čuvaju glasački listići nisu normalni niti je, složiti ćete se normalno da samo 17 posto upisanih birača izabere Vlast, dok na ponašanje i pristup članova gradskog izbornog povjerenstva prilikom uvida u rezultate glasovanja nemam ni najmanju primjedbu. Ovom prilikom pozivam  sve sudionike izbora da uvijek ulažu prigovore na rezultate izbora jer samo tako se koliko toliko može sačuvati minimum legitimiteta izbornog procesa u Republici Hrvatskoj utemeljenog na nakaradnom izbornom zakonu. Uvid u rezultate izbora na ostalim biračkim mjestima pa tako i u općinama koje navodite sam odlučio ne izvršiti jer sam se osobno uvjerio u ono što su mi moji birači ukazali a Državno izborno povjerenstvo je to i potvrdilo svojim rješenjem i ovdje je konačan broj oduzetih mi glasova najmanje bitan.

-

Popularni Članci