'

Počinje prikupljanje potpisa za referendum o golfu na Srđu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zvonimir Pandža
Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o golfu na Srđu počet će danas, 1.veljače te će trajati iduća dva tjedna, odnosno do 15.veljače. Sukladno Zakonu, cilj je skupiti potpise 20 posto birača koji imaju prebivalište u Dubrovniku.

Ukoliko ovaj projekt uspije, bit će raspisan referendum; prvi koji će biti raspisan u Hrvatskoj na zahtjev građana. Aktivisti sa stranice dubrovnikreferendum.com naglašavaju kako nije točno da svi koji potpišu zapravo daju glas protiv golfa na Srđu. Radi se o borbi za raspisivanje referenduma odnosno mogućnosti da građani sami odluče što žele i stvaranju dijaloga, a što im je bilo obećano još u predizbornoj kampanji.

Ako se skupi dovoljan broj potpisa, zahtjev za raspisivanje referenduma upućuje se Gradskom vijeću, nakon čega ono mora donijeti odluku o raspisivanju referenduma koji bi trebao biti obavljen u roku od 20 do 40 dana od te odluke. To bi značilo kako bi u ovom slučaju, ako se skupi potreban broj potpisa, do raspisivanja referenduma moglo doći najkasnije do lipnja.
 

Popularni Članci