'

Opsadno stanje u Sloveniji

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Iako u posljednje vrijeme imamo priliku u medijima čitati o ekstremnom nasilju u dalekim nam zemljama, ovaj put u tom će se kontekstu spomenuti susjedna nam Slovenija.

U petak je u večernjim satima u Ljubljani nastupilo opsadno stanje u kojemu je policija čak dva puta bacila suzavac na demonstrante, a intervenirali su i policijski psi i konji, prenosi AlJazeera Balkans. Ishod večeri bio je 26 ozlijeđenih od čega je 15 policajaca i 11 prosvjednika. Naime, protesti su počeli spontano i to na nekoliko lokacija u Sloveniji zbog nezadovoljstva radom Vlade, ali i predsjedničkog kandidata Boruta Pahora te gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Pravi neredi nastali su nakon što je, kako piše Jutarnji list, grupa maskiranih navijača i neonacista počela bacati petarde te se pomješala s ostalim prosvjednicima.

Okupljenima ispred Parlamenta, policija je živim zidom branila prilaz. Inače mirni Slovenci, ovim su prosvjedom pokazali političku neutralnost te frustracije zbog načina vladanja njihovih političara.

Kako prenosi AlJazeera Balkans, neredi su počeli prvenstveno zbog skupih radara koje je postavio mariborski gradonačelnik i time u prebrzoj vožnji uhvatio više desetaka tisuća vozača i to samo u prvih 15 dana. Ljuti zbog ekonomske krize i neimaštine, Slovenci su odlučili reagirati.

Prosvjedi su se s vremenom proširili i u petak rezultirali stanjem koje još u samostalnoj Sloveniji nije viđeno. Mariborčani će na ulice ponovno u ponedjeljak.

 

Popularni Članci