'

Neradni petak kao poticaj za sezonsko zapošljavanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jedna od novih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je neradni petak. Radi se o paketu mjera koji uključuje sufinanciranje doprinosa za mirovninsko zdrastveno osiguranje stalnim sezonskim radnicima cijelu godinu i ostatak u zaposlenosti koji predstavlja sufinanciranje zapošljavanja kod drugog poslodavca.

Za potporu poslodavcima namijenjeno je 100 milijuna kuna, a za neradni petak po radniku može se dobiti maksimalno oko dvije tisuće kuna mjesečno. Međutim za neradni petak zainteresirani su tek rijetki.

Solinski AD Plastik i Lipikglas potvrdili su za Poslovni dnevnik da pregovaraju o uvođenju neradnog petka, pogotovo ako tako uspiju kompenzirati manjak posla.

Uvođenjem neradnog petka prošle je godine spašeno oko 400 radnih mjesta u splitskom Cemexu, koji je za prvih šest mjeseci 2012. godine dobio poticaje HZZ-a s mogućnošću produljenja.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju kako neradni petak nije rješenje. Poručuju da bi se država, kako bi potaknula zapošljavanje, trebala najprije usmjeriti na uklanjanje niza zapreka s kojima se suočavaju poduzetnici u svojem poslovanju.

Popularni Članci