Dokumentarni film '80 godina Radio Dubrovnika' sutra će biti prikazan u ljetnom kinu Slavica

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dokumentarni film 80 godina Radio Dubrovnika u režiji Vedrana Benića bit će prikazan sutra, 5. kolovoza u ljetnom kinu Slavica u 21.30 sati. Ulaz na projekciju je slobodan.

Prije osam desetljeća iz palače Sponza, uz zvučnik na Orlandovu stupu, počelo je emitiranje ondašnje Državne krugovalne postaje Dubrovnik koja je s vremenom postala Radio Dubrovnik. Nakon Radio Zagreba, druga je najstarija radijska postaja na području Hrvatske, a od svog utemeljenja 1942. godine baštini bogatu tradiciju kreativnosti, novinarske profesionalnosti i umijeća te živi neprekidno sa svojim slušateljima, svjedočeći mijenama na dubrovačkom prostoru – državama koje su nastajale i nestajale, ratovima te sretnijim i manje sretnim razdobljima medijskih sloboda. Danas Radio izravno prenosi važne događaje i realizira duga medijska praćenja i iskorake, u dosluhu sa suvremenim radijskim praksama, i potvrđenim etabliranim medijskim iskustvima koja mu daju posebnu i drukčiju boju, miris, dah hrvatskoga juga, sve što ga čini jednim od najslušanijih radijskih postaja u regiji. Uz informativni program, Radio Dubrovnik i dalje veliku pozornost posvećuje svim područjima kulture, često objavljujući prigodne nosače zvuka, zahvaljujući kojima su u bogatoj arhivi sačuvane brojne snimke koncerata i ostalih sadržaja Dubrovačkih ljetnih igara.

O dubokom tragu koji je ostavio na Grad i njegove stanovnike progovaraju sudionici i arhivske snimke u režiji Vedrana Benića, doajena dubrovačkog i hrvatskog novinarstva. Vedran Benić rođen je 1951. u Dubrovniku. Počeo je raditi kao novinar u Radio Dubrovniku, a od 1987. u dubrovačkom regionalnom studiju HTV-a, gdje je bio urednik i rukovoditelj do umirovljenja. Autor je oko 20 dokumentarnih filmova, niza publicističkih radova te nekoliko knjiga. Dobitnik je Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva 1993. godine, te Nagrade Dubrovnika 2013. za dugogodišnji publicistički doprinos promicanju grada Dubrovnika.

Dokumentarni film 80 godina Radio Dubrovnika premijerno je prikazan 9. travnja 2022. godine u Gradskom kazalištu Marina Držića

Popularni Članci