„Moglo bi se odustati od hidroelektrane Ombla“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: vlada.hr
Resorni ministar Mihael Zmajlović najavio je kako je moguće da će se odustati od projekta HE Ombla.

„Smatram da Ombla ne bi trebala ići. Neslužbeno saznajem kako je istraživanje vezano za vrste koje žive u špilji pokazalo da se radi o jednom od najbogatijih staništa s nizom, na stotine, endemskih vrsta", izjavio je Zmajlović, a njegovo mišljenje podržala je i Mirela Holy koja upozorava kako je odustajanje od ovog projekta jedna od točki plana 21.

Ovaj projekt izazvao je brojna negodovanja u javnosti, polemike, pa čak i prosvjede. Važno je napomenuti kako postoji niz dokaza koji dokazuju “pro” i “kontra”. Tako određeni tvrde kako je rizik minimalan i kako će se izgradanja isplatiti, budući da će se uštedjeti električna energija, ali i ugraditi pročistač. Time bi zamućenja vode prilikom jačih kiša postala prošlost.

S druge strane, mnogi navode kako će utjecaj na okoliš tog projekta biti katastrofalan te će se povećati rizik od potresa. Na rizike je upozoravala i Europska komisija, a sama Holy tvrdi kako su, za vrijeme njenog mandata, troje od četvero znanstvenika u reviziji studije tvrdili isto.

 

Popularni Članci