Mlijeka Vindije i Dukata su kancerogena

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zbog opasnih toksina i kancerogenih tvari na koje je upozorila BiH, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje i opoziv trajnog mlijeka Vindije i Dukata.

U svrhu prevencije i zaštite potrošača Ministarstvo poljoprivrede povuklo je trajno mlijeko Vindije i Dukata međutim ističu kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima.

S hrvatskog i ostalih tržišta iz prodaje se povlače Vindijina trajna mlijeka od litre s 2,8% m.m. s rokom valjanosti do 3. srpnja ove godine te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje od litre i rokom valjanosti 24. i 31. svibnja 2013.

Od Dukatovih mlijeka povlači se trajno mlijeko s 2,8% m.m. u pakiranju od pola litre i datumom od 24. lipnja te trajno mlijeko od litre “Lagano jutro” s 2,8% m.m. i rokom valjanosti 25. travnja 2013.

Uzorci mlijeka poslani su i na analizu u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza, a bit će poznati sredinom veljače, dok je povlačenje spornih mlijeka iz hrvatskih trgovina i trgovačkih lanaca započelo odmah jučer sustavom brzog uzbunjivanja Ministarstva poljoprivrede.

Osim što se još uvijek traži uzrok pojave Aflatoksina, počinje pak i nadzor nad proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje, od kontrole sirovina svih dobavljača do obvezne kontrole mlijeka od strane mljekara pri stavljanju na tržište.

Iako je još teško naći pravi uzrok, spekulira se kako je upravo lanjska ekstremna suša pogodovala razvoju toksina pljesni na kukuruzu koji je dospio u stočnu hranu. Također postoje i spekulacije kako je u RH dospjelo i dosta zatrovanog kukuruza iz Srbije.

Popularni Članci