'

Magellan doplovio do Marijanskih otoka, rođen Michelangelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest današnjeg dana obilježilo je uplovljavanje Magellana u Guamu i rođenje, jednog od najvećih umjetnika koji je ikad postojao, Michelangela Buonarrotia.

Ferdinand Magellan je bio portugalski pomorac i istraživač. Bio je prvi Europljanin koji je preplovio Tihi ocean, a njegova je ekspedicija danas poznata po tome što je bila prva koja je oplovila svijet.

On i njegova posada bili su prvi Europljani koji su preplovili Tihi ocean.

Prelazak nepreglednog oceana trajao je punih stotinu dana. U tom razdoblju posada nije uočila nikakvo kopno, a usput su ostali bez hrane i vode, pa su navodno čak počeli jesti kožu s jarbola.
U ožujku 1521. godine pristali su na Marijanske otoke, a zatim prešli na Filipine.

Na današnji dan 1475. godine rođen je Michelangelo Buonarroti, talijanski renesansni slikar, kipar i arhitekt, za kojeg se smatra da je bio jedan od osnivača renesanse.

Michelangelo se rodio u Capresu kao sin lokalnog suca koji nikako nije bio zadovoljan idejom da mu se sin bavi umjetnošću što se tada smatralo ispod određene razine staleža kojem su oni kao obitelj pripadali. No unatoč svemu Michelangelo je odlučio krenuti svojim putem, vođen željom da radi ono što voli.
Osim što se smatra jednim od najvećih umjetnika koji je ikad postojao, postoje pretpostavke da je imao određenih zdravstvenih problema.

Naime pretpostavlja se kako je možda patio od blažeg oblika autizma. To se moglo najviše primjetiti po slaboj socijalnoj interakciji.
Inače su Michelangela okarakterizirali kao poprilično tešku osobu koja je nastojala kontrolirati svaki aspekt svog života što naravno nije bilo moguće i to je izazivalo određenu vrstu frustracije.

Ako malo bolje pogledamo, svi veliki umjetnici koji su nekada živjeli nisu bili posve „normalni“, odnosno nisu se baš uklapali u tadašni način života. Jednostavno su nenamjerno i to ponajviše zbog svoje darovitosti bili ispred svog vremena što im je zadavalo velike muke, jer su uglavnom bili neshvaćeni. Toj kategoriji naravno pripada i sam Michelangelo koji možda nije bolovao od autizma, nego je jednostavno tadašnjim ljudima bio prekomplicirana osoba, genije.

Popularni Članci