'

Jugoslavija pristupila Trojnom paktu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kraljevina Jugoslavija, na današnji dan 1941. godine, pristupila je Trojnom paktu nacističke Njemačke, fašističke Italije i imperijalističkog Japana. Pristupanje su u Beču potpisali predstavnici vlade Cvetković-Maček.

Zanimljivo je da je Hitleru bilo jako stalo do toga da Jugoslavija na taj način mirno uđe u njemačku sferu interesa. Naime, u to se vrijeme spremao za napad na SSSR i bilo mu je potrebno osigurati njemački južni bok prema Balkanu.

Hitleru je Jugoslavija bila važna iz još nekoliko razloga, a kao jedan od najvažnijih ističe se i opskrba Njemačke poljoprivrednim proizvodima, zbog čega je Hitler Jugoslaviji dao ustupke kao ni jednoj drugoj zemlji koja je pristupila Trojnom paktu.

Jugoslaviji je bila zajamčena teritorijalna cjelovitost i suverenitet, obećano joj je da se preko njenog teritorija ne će slati vojska, da se od nje ne će tražiti ratna pomoć i da će se imati na umu njena pretenzija prema području Soluna.

Međutim, u Jugoslaviji je ubrzo došlo do nezadovoljstva tim paktom ("Bolje rat, nego pakt!"), pa ga je nova vlada, koja je na vlast došla pučem, odbacila. Taj puč u Beogradu neki nazivaju "Šljivovica puč". Hitleru su se tako izjalovili planovi proljetnog napada na SSSR. Morao je prvo oružjem pokoriti Balkan, što je invaziju na SSSR odgodilo do ljeta. Njemačku vojsku zbog toga je zatekla zima prije nego što je uspjela doći do Moskve. Time je Njemačko osvajanje Sovjetskog Saveza bilo osuđeno na propast.

Inače, Trojni pakt su potpisale Italija, Njemačka i Japan 27. rujna 1940. u Berlinu i time stupile u vojni savez, koji je bio temelj za nastajanje Sila Osovine, koje su se obvezale na suradnju i pomaganje jedne drugoj u slučaju napada.

Popularni Članci