'

UZ SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Psihologinje Hatvalić Capurso i Kvartuč o anksioznosti i depresiji kod djece

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Uz Svjetski dan mentalnog zdravlja psihologinje Maja Hatvalić Capurso i Petra Kvartuč u Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik održale su interaktivno predavanje na temu „Anksioznost i depresivnost kod djece - korelacije“.

 Predavanje je bilo namijenjeno stručnim suradnicima, dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, kao i srodnim strukama u Zavodu za socijalni rad, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Obiteljskom centru i Obiteljskom savjetovalištu pri Caritasu dubrovačke biskupije, a nazočile su i učenice završnih razreda srednje Medicinske škole Dubrovnik.

Tema je odabrana zbog sve većeg broja djece i adolescenata koji imaju simptome i poteškoće anksiozno-depresivnog spektra. Na predavanju se razmatrala povezanost i korelacije između naizgled različitih poremećaja, kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj, depresivnost, anksioznost, poremećaji prehrane, poremećaji iz skupine ADHD-a. Iznijeti su prikazi slučajeva i kronološki razvoj poremećaja, kao i mijenjanje fenomenologije simptoma kroz vrijeme tj. tijekom djetinjstva i adolescencije. Prvi dio predavanja je zamišljen kao spoj teorije i primjera iz prakse, dok je drugi dio predavanja osmišljen kao interaktivna radionica u kojoj je sudionicima omogućeno aktivno i iskustveno sudjelovanje.

Popularni Članci