'

USUSRET NEVREMENU Očišćeni šahtovi u Gružu, sugrađanka: "Kad je velika kiša, ovdje bude Venecija!" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Naši su sugrađani jučer i danas mogli vidjeti brojne djelatnike “Čistoće“ kako intenzivno čiste šahtove na gradskim prometnicama i unutar povijesne jezgre. 

Kako su nam rekli, od gradske uprave su dobili  “direktivu“ da se, uoči najavljenog nevremena i očekivanih obilnih padavina, očiste šahtovi na gradskom području od Kantafiga do Belvedera. Tijekom utorka su već očišćeni šahtovi na Stradunu i cijeloj povijesnoj jezgri, a srijeda je dan za pregled grada od Gruža do Ploča.

No, obilazak glavnih gruških prometnica otkriva i činjenice koje se mogu svrstati pod rubriku „Vjerovali ili ne“. Naime, kao poseban problem ispostavio se problem kako je dio šahtova već ranije, iz tko zna kojih sve razloga, čvrsto zavaren za ležište te se poklopci šahtova uopće ne mogu dignuti a unutrašnjost dubinski očistiti, nego tek površinski pomesti! O tome nam voditelj gruških čistača Eduard Meštrović govori:

-Točno je da znatan dio šahtova možemo očistiti samo s vanjske strane, ali ne možemo i izvaditi duže vremena, pa i godinama nakupljani sadržaj. Stoga smo u situaciji da samo očistimo gornji dio šahta. Inače, znam da je za dio posla zadužen “Vodovod Dubrovnik“: mi smo zaduženi za vanjski dio rešetki, a oni za unutarnji. Ali, sad je vjerojatno “stiska“ s ljudima pa smo se svi podijelili. Jutros smo krenuli od Radeljevića i čistili Obalu Stjepana Radića te nastavili s šahtovima duž Obale Ivana Pavla Drugog. Planiramo očistiti sve do Kantafiga i tako se najbolje pripremiti za sutrašnje nevrijeme. Svaki od poslovođa ima po dva ili tri radnika za svoj rajon. Druga ekipa rješava područje Boninova i Pila, treća povijesnu jezgru… Dio radnika su domaći, a ostali su iz Bangladeša- kaže Meštrović i napominje kako se dio azijskih radnika još privikava na obveze i način rada:- Treba im malo vremena, ali se par njih već ističe. Vjerujem da će za nekih godinu dana sve to biti dobri radnici.

Ahmet Kalajdžić

Meštrović nam govori  kako su uoči najavljene kiše angažirani komunalci poduzeća Vrtlar, Vodovod i Čistoća, ali je dio nataloženih nanosa u šahtovima vremenom postalo tako čvrsto kao da je zapečeno.

-Dovoljan je samo jedan veliki pljusak koji će zemlju povući u šahtove koji će se, iako su sad očišćeni, nakon velike kiše ponovno napuniti lišćem i zemljom. Ali, to je “viša sila“ i važno je kako sve treba redovito čistiti i održavati.

Pometač Srećko Dronjić priča kako mu nije teško raditi:- No, da bi sve bilo kako treba, moramo pratiti vremensku prognozu i pravodobno sve čistiti. Tako se najbolje pripremamo, jer kad se sve očisti onda je i kišnici lako oticati- kaže nam a njegov kolega iz Bangladeša, pometač Abdur Razzak dodaje:

-Vjerujem kako ovaj posao već radim dobro i uopće mi nije teško raditi ga. Nemam nikakvih problema dok radim na čišćenju i sve mogu sam obavljati. Imam 32 godine a inače sam, dok sam živio u Bangladešu, diplomirao marketing te neko vrijeme radio u toj djelatnosti.     

Ahmet Kalajdžić

Dok rade, ispred vrata servisa za pranje rublja zadovoljno ih promatra naša sugrađanka Ana Bobanović. Slično onome kao što to rade nadzornici, Ana ih promatra kako uklanjaju nakupljenu zemlju i lišće iz šahta ispred njezine obrtničke radnje. I valja priznati, nije je trebalo nagovarati da kaže što misli o akciji čišćenja šahtova:

-Dobro su se sjetili da očiste jer je uvijek bolje spriječiti nego liječiti! Na ovom dijelu Kantafiga mi imamo velikih problema i dobro je da su napokon neki shvatili kako je to vrlo ozbiljna stvar. Mi živimo od svog rada i ovih poslovnih prostora, plaćamo sve poreze i ostale namete, ali nam nitko ne plaća odštetu kad nam ovdje sve popluta. Nije tu kriv niti Grad niti itko, ali kad se more digne, onda šahtovi “vraćaju vodu“ i mi poplutamo u samo pet minuta tako da tad ne znamo gdje se nalazimo! Zbog svega, kad je velika kiša ovdje bude Venecija! Ipak, šahtove treba čistiti! Kažu da je ovo državna, a ne cesta Grada Dubrovnika kojem plaćamo porez. Ovdje mi se već godinama događa da popluta prostor i došlo mi je da idem ća iz ovog grada. Shvatite: ne mogu vlasnicima apartmana reći kako danas ili puna dva dana ne mogu raditi jer mi je prostor poplutao i da su mi zbog poplave ugroženi strojevi. Što ćete, živjeti se mora, ali za brojne smo problemi svi mi krivi, a ne kiša!

Ahmet Kalajdžić

Popularni Članci