'

Preko 300 volontera u Dubrovniku odazvalo se ovogodišnjoj akciji "72 sata bez kompromisa", počeli s različitim volonterskim zadacima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: SKAC/Dubrovačka biskupija
U Dubrovniku je u petak 18. listopada deseti put započeo volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”, čiji je cilj okupljanje mladih volontera od 15 do 35 godina koji svojim nesebičnim radom doprinose lokalnoj zajednici.

Ovaj trodnevni projekt organizira se širom Hrvatske, a Dubrovnik je i ove godine domaćin brojnih aktivnosti koje uključuju uređenje javnih prostora, pomoć starijim osobama, te brojne radne, ekološke i socijalne akcije.

Dubrovnik ove godine broji preko 300 volontera koji su se, unatoč najavljenoj lošoj vremenskoj prognozi, okupili kako bi sudjelovali u različitim volonterskim zadacima. Mladi su se tako prvog dana okupili kako bi napravili nešto korisno za društvo te počeli s uređenjem dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Palčica, iscrtavanjem murala na igralištu “Dva skalina”, surađivali su s korisnicima Centra za rehabilitaciju Josipovac u izradi kolača, čistili su,  pituravali, ali i sudjelovali u pomoći osobama niskog socioekonomskog statusa te na takav način pokazali da uz malo svog odvojenog vremena, truda i solidarnosti mogu napraviti velike promjene u svojoj zajednici.

“72 sata nisu samo 72 sata. To je samo početak, a mi se nadamo da će kod svih mladih prerasti u 72 dana, 72 godine odnosno cijeli život gdje će mladi biti spremni staviti se na raspolaganje. Svaki volonter bi trebao biti spreman prenijeti drugima ono što je on doživio.”, istaknuo je don Mario Tošić, koordinator jedne od akcija.

Val volontiranja i zelenih majica širio se od svojih početaka do danas diljem Lijepe naše, a ove godine u projektu sudjeluje 19 gradova: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, Sisak, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar, Belišće, Vinkovci, Križevci, Karlovac, Rijeka, Krk, Šibenik, Đakovo i Vrgorac te 2 općine (Vela Luka i Suhopolje).

“72 sata bez kompromisa” je nacionalni volonterski projekt mladih kojemu je na prvom mjestu animiranje mladih i promicanje solidarnosti, zajedništva, kreativnosti i volonterstva. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 90.-ih godina i od tada okuplja desetke tisuća mladih diljem Europe. Kroz 72 sata mladi zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. U Europi ga provodi deset zemalja. Kao što sam naziv kaže, jedan od ciljeva projekta je beskompromisnost koja znači da se mladi svojom pojavom stavljaju na raspolaganje te određuju, prema slučajnom rasporedu, mjesto na kojem će dati svoje vrijeme i sposobnosti. Projekt potiče mlade na inicijativu i društveni angažman, razvoj vještina i talenata, rad na dobrobit društvene zajednice, pomoć ljudima u potrebi i promicanje društvene solidarnosti, podizanje svijesti o brizi za okoliš te nacionalna pokretljivost.

U Dubrovniku se projekt po deseti put održava u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) uz podršku Caritasa Dubrovačke biskupije i Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

SKAC_DU

Popularni Članci